23. Avlsstrategi for markedstilpasning

Lesetid: ca 1 min

I denne episoden av Genopodden har vi snakket med avlsrådgiver Hilde Tveiten og melkeprodusent Lars Byberg Timpelen. I tillegg hører vi fra melkeprodusent Petter Siqveland.

Bilde av Rasmus Lang-Ree, Hilde Tveiten, Lars Byberg Timpelen og Oda Christensen i studio
Bilde fra studio. F.v.: Rasmus Lang-Ree, Hilde Tveiten, Lars Byberg Timpelen og Oda Christensen.

Denne gangen har Genopodden flyttet seg fra Hamar til Stavanger. Sammen med våre gjester, avlsrådgiver Hilde Tveiten og melkeprodusent Lars Byberg Timpelen, tar vi en prat om hvordan drive en markedstilpasset besetning med avl.

Behov for mer melk og kjøtt om sommeren

For å levere på samme nivå igjennom hele året har industrien har bruk for mer melk og kjøtt i sommerperioden, og tilpasning til priskurven betyr mye. Ved bruk av kjønnsseparert sæd gir det muligheter til for redusert kvigeoppdrett, med høyere kvalitet. Hilde og Lars gir sine betrakninger på avlsarbeid med søkelys på bruk av REDX og utviklingen videre i næringen.

I tillegg har vår utegående reporter, Turi Nordengen, tatt turen til Petter Siqveland på Vigrestad i Hå kommune på Jæren. Sammen med sin avlsrådgiver Torger Nærland, har han startet opp arbeidet med bruk av kjønnsseparert sæd i besetningen. Han forteller oss hva som er bakgrunnen for beslutningen og hvilke fordeler han og avlsrådgiveren ser med bruk av REDX på de beste dyrene.

Hør episoden her: