14. Hvordan gjøre seg nytte av NRF–embryo i eget fjøs?

Lesetid: ca 1 min

I denne episoden av Genopodden har vi besøk av embryoveterinær Vilde Granne Kvale og avlsforsker Anne Guro Larsgard i Geno. De forklarer om embryoteknologi og om hvordan bruke embryo i egen besetning. Podden stikker også en rask tur innom Geno sin styreleder Vegard Smenes i hans fjøs.

Blide fra podcast-studio, f.v.: Mari Bjørke, Anne Guro Larsgard, Vilde Granne Kvale og Rasmus Lang-Ree.
I podcast-studio, f.v.: Mari Bjørke, Anne Guro Larsgard, Vilde Granne Kvale og Rasmus Lang-Ree

Noen gode tips fra denne Genopoddens gjester: Mottakerdyret skal ville ha en kalv, - velg dyr med god fruktbarhet når du legger inn embryo-rådfør deg med din nærmeste embryoveterinær! Har du missa på en brunst og ser blødning; bruk embryo og spar 14 dager sammenlignet med å vente på neste brunst!

Gevinst å hente

Vegard Smenes er styreleder i Geno og forteller i denne podden at han tror det er stor gevinst å hente med å bruke embryo på de dyra en ikke vil ha med videre i besetningen og slik også få inn ny genetikk i fjøset.

Skylling av embryo og de beste kombinasjonene

Vilde Granne Kvale er embryoveterinær i Geno og kom glad og fornøyd fra embryofjøset på Store Ree og til Genopod-studio og kunne begeistret rapportere om 25 embryo fra to kviger denne dagen, mens det i snitt kan være 5-6 embryo per kvige. Anne Guro Larsgard i Geno er den som lager avlsplanen for embryokvigene, og hun sier det er en flott oppplevelse å vite at når hun lager avlplanen så sitter hun med en besetning med de aller ypperste kvigene i landet og i tillegg disponere sæd fra de ferskeste og beste oksene til inseminering, - det er klart det er ekstra morsomt å lage gode kombinasjoner da!

Lytt til hele episoden her:

Se mer om embryotilbudet fra Geno her.