Av ulike årsaker har det ikke blitt publisert nye GS-resultater siden 20.oktober. Det er nå startet en ny avlsverdiberegning som er forventet fullført neste uke (uke 47). Vi beklager forsinkelsen!

Norsk husdyrproduksjon - verdensledende bærekraftig matproduksjon uten behov for klimaavgifter

Lesetid: ca 4 min

Norge er verdensledende på husdyravl som fremmer sunne, friske og effektive dyr. Med lavt antibiotikaforbruk, unikt god dyrehelse og bærekraftig ressursbruk står norsk husdyrproduksjon i en særstilling. Vår posisjon må sikres gjennom politisk vilje og konkurransedyktige rammevilkår.

Av: Per Inge Egeland, Styreleder i Norsvin og Vegard Smenes, Styreleder i Geno

Norge produserer ren, trygg og bærekraftig mat, og har derfor en unik posisjon globalt. Vår visjon er at norsk husdyrproduksjon skal være ledende på bærekraftig matproduksjon. I en verden der etterspørselen etter bærekraftige råvarer øker, er det viktig at norske myndigheter støtter opp om denne visjonen.

Økt matproduksjon for framtida

For å sikre selvforsyning og beredskap i en mer uforutsigbar verden må vi bruke våre naturressurser bedre. Vi har arealene, kunnskapen og dyrematerialet til å produsere mer mat på en bærekraftig måte – til det beste for både Norge og verden.

Effektiv ressursbruk og samspill i norsk jordbruk må ha høy prioritet. Utnyttelse av alle arealressursene gir store muligheter for høy selvforsyning. Samspillet mellom korn- og grasproduksjon er avgjørende, der mest mulig korn produseres der det er mulig, og de gode grasarealene blir effektivt utnyttet. Det er viktig med ordninger som sikrer avsetning og høy produksjon av korn.

Gjennom avlsarbeid har Geno og Norsvin lagt stor vekt på fôr- og proteineffektivitet. Dette gjør norsk kjøtt- og melkeproduksjon stadig mer klimavennlig og bærekraftig, basert på våre ressurser.

Global påvirkning gjennom bærekraftig avl

Avl er et nøkkelverktøy for å møte framtidas utfordringer: å produsere mer mat på mindre areal, med lavere utslipp i et stadig mer krevende klima. Gjennom et tett samarbeid mellom norske bønder, Norsvin og Geno, avles det fram friske, robuste og fôreffektive dyr som legger grunnlaget for mer bærekraftig produksjon.

Norsk genetikk har allerede betydelig global innflytelse. Norsvins svinegenetikk, utviklet i Norge, står bak hele 16 prosent av verdens svineproduksjon – rundt 160 millioner griser. Denne eksporten bidrar med over 150 millioner kroner årlig tilbake til norsk forskning og avlsarbeid. Også Geno sin eksport av Norsk Rødt Fe til mer enn 20 land, blant dem USA, New Zealand og Italia, viser hvordan norsk kunnskap påvirker matproduksjonen langt utover egne grenser.

Den norske avlsframgangen reduserer ressursbruken globalt. Bare forbedringen i Norsvins svineavl sparer årlig 370 000 tonn fôr, 740 000 dekar landareal og reduserer klimautslippene med 600 000 tonn CO₂-ekvivalenter. Geno forsker samtidig på å utvikle enda mer fôreffektive kyr basert på lokale grasressurser – et viktig steg for å produsere mer mat med mindre ressurser. Kua blir en del av løsningen for fremtidig matproduksjon, nasjonalt og internasjonalt.

For å videreutvikle norsk husdyrgenetikk og bidra til å påvirke internasjonal svine- og melkeproduksjon i en bærekraftig retning, trengs vedvarende satsing på forskning og innovasjon. Det gjelder også adgang til å ta i bruk nye verktøy innen bio- og genteknologi, gjennom regulering som sikrer at disse teknologiene kan brukes til samfunnsnyttige formål.

Markedsadgang for norsk husdyrgenetikk til internasjonale markeder er viktig for vårt bidrag til å styrke en bærekraftig global matproduksjon. Her kan norske myndigheter bidra.

Friske dyr – kjernen i bærekraft

Norske husdyr har unikt god helsestatus. Langsiktig tankegang fra norske bønder, med prioritering av helseegenskaper og breie avlsmål, har gitt samvirkeavlen store muligheter for å avle for bedre liv for dyra. Friske dyr har bedre velferd, er bra for mattryggheten og gir lavere klimagassutslipp. Et friskt husdyr behøver ikke antibiotika, og bidrar derfor til redusert resistensutvikling. Helsa til dyr, planter og folk henger tett sammen. Eksempler på det er bekjempelse av antibiotikaresistente bakterier (MRSA) i norske svinebesetninger til fordel for folkehelsa.               

For å ivareta den norske dyrehelsa er det avgjørende at forvaltningen har nok ressurser til overvåkning, forebygging, bekjempelse og beredskap.

Investeringer for lønnsomhet og konkurransekraft

Målrettet avl og mer profesjonaliserte bønder har gjort norsk husdyrproduksjon stadig mer effektiv. I et høykostland som Norge er rammevilkårene viktige, og tilstrekkelig lønnsomhet en forutsetning for å sikre god rekruttering, investeringslyst og for å opprettholde norsk avlsarbeid. Landbruket trenger ikke klimaavgifter for å bidra til samfunnet.

Investeringer i norsk husdyrhold er kostbart, og det er behov for økt tilgang til investeringsmidler for bærekraftig matproduksjon. Nye krav i produksjonen må følges av støtte for å opprettholde norsk melk- og kjøttproduksjon sin konkurransekraft opp imot import.

Offentlig støtte til fornyelse og oppgraderinger av driftsbygg vil styrke næringens konkurransekraft, rekrutteringsgrunnlag og styrke dyrevelferden.

Grunnlaget er allerede lagt. Benytt muligheten til å sikre Norge en ledende rolle i framtidas bærekraftige matproduksjon!

Vegard Smenes_mars2025_2.jpg
Vegard Smenes, Styreleder i Geno SA. Foto: Peter Reppen-Gjelseth.
Per Inge Egeland_Foto Holmlund.jpg
Per Inge Egeland, Styreleder i Norsvin SA. Foto: Tom Erik Holmlund/Fagbladet Svin