Genopodden: Benyttelse av NRF-embryo i eget fjøs

Lesetid: ca 2 min

I dagens episode har vi besøk av embryoveterinær Vilde Granne Kvale og avlsforsker Anne Guro Larsgard i Geno. Dagens tema er embryoteknolgoi og hvordan bruke embryo i egen besetning. Podden stikker også en rask tur innom fjøset til Geno sin styreleder Vegard Smenes.

Bilde fra studio, f.v.: Mari Bjørke, Anne Guro Larsgard, Vilde Granne Kvale og Rasmus Lang-Ree.
I podcast-studio, f.v.: Mari Bjørke, Anne Guro Larsgard, Vilde Granne Kvale og Rasmus Lang-Ree.

Noen gode tips fra denne Genopoddens gjester: Mottakerdyret skal ville ha en kalv, - velg dyr med god fruktbarhet når du legger inn embryo. Rådfør deg med din nærmeste embryoveterinær! Har du missa på en brunst og ser blødning; bruk embryo og spar 14 dager sammenlignet med å vente på neste brunst!

Gevinst å hente

Vegard Smenes er styreleder i Geno. Han forteller at han tror det er stor gevinst å hente med å bruke embryo på de dyra en ikke vil ha med videre i besetningen. Slik kan man også få inn ny genetikk i fjøset.

Produksjon av NRF-embryo

Vilde Granne Kvale er embryoveterinær i Geno og kom glad og fornøyd fra embryofjøset på Store Ree og til Genopod-studio. Hun kunne begeistret rapportere om 25 embryo fra to kviger denne dagen, mens det i snitt kan være 5-6 embryo per kvige. Anne Guro Larsgard i Geno er den som lager avlsplanen for embryokvigene. Hun sier det er en flott oppplevelse å vite at når hun lager avlplanen, sitter hun med en besetning med de aller ypperste kvigene i landet. I tillegg disponerer hun sæd fra de ferskeste og beste oksene til inseminering, – det er klart det er ekstra morsomt å lage gode kombinasjoner da!

Lytt til hele episoden her:

Les mer om embryotilbudet fra Geno her.

Om Genopodden

Genopodden er Genos egen podcast om ku og kalv, avl, fruktbarhet, genetikk og mye av det Geno SA driver med. Rasmus Lang Ree (redaktør i Buskap) og Mari Bjørke (kommunikasjonssjef i Geno) er programledere.

Ny episode publiseres den første onsdagen hver måned, og er tilgjengelig både på Spotify, Itunes, soundcloud og Acast. Søk etter Genopodden på den appen du velger å bruke, eller hør på herfra direkte.

Hver episode av Genopodden legges også ut på denne siden