Geno feiret nytt oksefjøs - en historisk milepæl for storfeavlen!

Lesetid: ca 6 min

I bitende kulde og lav sol ble Geno sitt nye oksefjøs høytidelig åpnet og besøkende kunne ta det i nærmere øyesyn. Nær 500 gjester var innom i løpet av dagen.

Fjøsbygningen med stor Geno-logo, snø rundt og lav sol på himmelen bak.
I nydelig vintervær stod det nye oksefjøset klart til å ta imot gjestene på åpningsdagen 19. januar. Foto: Ingunn Nævdal

At gradestokken viste 20 minus stoppet ikke folk fra å ta turen til Store Ree fredag 19. januar for å være med på den storstilte åpningen av det nye oksefjøset. Geno er svært glad for at så mange var interessert og besøkte oss på Store Ree denne merkedagen.

Historisk viktig milepæl for storfeavlen

Partnere, kunder, eiere, kollegaer og naboer var invitert til den høytidelige åpningen. Adminstrerende direktør, Kristin Malonæs, ønsket hjertelig velkommen og uttrykte at et slikt prosjekt hadde aldri vært mulig uten gode partnere. Hun takket Knut Reistad hos Sweco og Øyvind Skiager på Kluke Agri som har vært svært viktige rådgivere gjennom hele prosessen. Hun takket også BRI Landbruksbygg AS for å være en fantastiske partner og leverandør av fjøset. En takk ble også rettet til Sparebanken Østlandet. -Uten banken ikke noe fjøs. 

Røkternes kompetanse, energi, løsningsorientering og dedikasjon har vært kjempeviktig for oss. En stor takk ble rettet til disse. Malonæs ga også stor honnør til leder for dyreflyt i Geno, Simon Kvasnes Reisvaag, som har vært intern prosjektleder for byggeprosjektet. - Han har gjort en fantastisk jobb for å sikre den beste "in put" og "out put" gjennom hele løpet. 

Kristin Malonæs_åpning av fjøs på Store Ree.jpg
Adminstrerende direktør i Geno er svært stolt av den satsingen som Geno nå gjør med investering i et nytt oksefjøs. Hun hadde mange å takke da hun ønsket velkommen til åpningen. Foto: Rasmus Lang-Ree.

Geno avler for bedre liv

Styreleder i Geno, Vegard Smenes, innledet i sin tale på åpningen at Geno avler for bedre liv for dyrene, bonden og for forbrukeren. -Genetikken og avlsarbeidet er grunnlaget for matproduksjonen. Avlsframgangen de siste årene er eventyrlig. Investeringen som Geno gjør vil gi ansatte, røktere og dyrene en bedre arbeidsplass og bedre muligheter til å gi sterke resultater fremover. Smenes takker alle involverte for et godt resultat i form av et nytt fjøs og ser frem til fortsettelsen i hva vi sammen kan utrette til glede for generasjoner med bønder og forbrukere.

Investeringen som Geno gjør vil gi ansatte, røktere og dyrene en bedre arbeidsplass og bedre muligheter til å gi sterke resultater fremover, sa styreleder Vegard Smenes i sin tale.

Entreprenøren er stolt som en okse

Vegard Schanche i BRI Landbruksbygg gratulerte med nytt oksefjøs og sa de ikke var stolte som en hane, men stolte som en okse i dag. Prosjektet er levert som avtalt, til avtalt tid og til avtalt pris. Det er mange som skal ha æren for dette, men det starter alltid med en god og realistisk plan fra byggherren. Bygget er på over fire mål, det er brukt over 1300 kubikk betong og det er støpt ned nær 1000 stolper og skiller. Det er nedlagt mange tusen arbeidstimer med kvalitet før vi står her i dag. Det er brukt lokale entreprenører og håndverkere. Den spesialtilpassede innredningen er i sin helhet levert av Reime på Jæren. 

Schanche påpekte at Norsk avlsarbeid er en suksesshistorie, og uttrykte at de er stolte av at de har fått være med på en del av reisen som skal gi Geno bedre fart i en historie som nærmer seg 90 år.

Herefordskinn fra TYR

Daglig leder i TYR, Per Sigve Lien, hilste fra styrelederen i TYR, gratulerte med dagen og takket for godt samarbeid med Geno. Han hadde med seg en innflyttingsgave som var et skinn av en Herefordokse. -Heng det opp i visningsrommet slik at dere husker på å nevne at det også er kjøttfeokser i fjøset når dere har visning av okser, sa Lien da han overrakte gaven.

Okseskinn fra Tyr.jpg
Geno fikk et skinn fra en Herefordokse av TYR. Fra venstre: Vegard Smenes, Per Sigve Lien (bak skinnet) og Kristin Malonæs. Foto: Rasmus Lang-Ree.

Snorklipping av ordføreren i Stange

Ordfører i Stange, Bjarne Christiansen, sa i sin tale at det Geno gjør for storfeproduksjonen er viktig for Stange kommune, for den enkelte bonde og for hele landet. - Satsingen på dyrevelferd samtidig med forskning- og utviklingsarbeid har plassert Geno i verdenseliten, uttrykte ordføreren. - Gjennom å bedre livskvaliteten ytterligere, både for de firbeinte og de tobeinte, så markerer denne åpningen hvordan framtidig bærekraftig matproduksjon skal foregå og forhåpentligvis også beholde sin posisjon i et tøft internasjonalt marked. Med dette ønsket Christiansen alle i Genofamilien lykke til videre.

Etter en flott fanfare av elever ved Toneheim Folkehøgskole klippet ordføreren snoren, og fjøset var offisielt åpnet.

A_pning_nytt_fj_s_-_Foto_Geno-41.jpg
Ordfører i Stange kommune, Bjarne Christiansen, klippet snoren som holdes av styreleder i Geno, Vegard Smenes og administrerende direktør i Geno, Kristin Malonæs. Foto: Rasmus Lang-Ree.

Oksevisning

I det nye bygget er det et flott visningsrom hvor gjestene kunne kikke inn i fjøset og hvor det ble leid frem noen utvalgte okser. Hans Storlien fortalte om oksene og svarte på spørsmål. Besøksrommet har plass til 40 personer om gangen og gjestene ble derfor puljevis presentert for fjøset og oksene. 

Store Ree_visning av okser.jpg
Hans Storlien i Geno fortalte om oksene som ble vist frem for gjestene i besøksrommet. Her er det røkter Kaja Larsen som leier frem oksen 12325 NR Frislid-ET. Foto: Ingunn Nævdal.

Bevertning og hyggelig samvær i det gamle elitefjøset

Det gamle eliteoksefjøset oppe på gården på Store Ree var åpent for at de besøkende kunne komme inn. Her var det varme, sitteplasser og servering av hamburgere, kaffe og kake. Burgerne var levert av Nortura som også stod for grillingen. De kunne fortelle at nesten 500 burgere var grillet og servert til de frammøtte i gamlefjøset.

Seminmuseumet i det gamle stabburet på gården var også åpent. Tidligere Geno-ansatt Odd Rise tok imot de besøkende og fortalte om historien.

Takk til alle som kom og feiret denne åpningsdagen sammen med oss!

Genos avlsstasjon på Store Ree

Se filmopptak (timelaps) av byggingen

Genos nye oksefjøs

Okser i nytt fjøs - Foto Turi Nordengen-47.jpg

  • 4200 m2
  • Plass til 107 okser i enkeltbinger
  • Visningsrom med plass til 40 besøkende
  • Kostnad på 60 millioner kr.
  • Gir økt dyrevelferd
  • Mindre transport av okser og bedre HMS for røkterne
  • Gir økt produksjonskapasitet
  • Mer fleksibel dyreflyt med enkeltbinger
  • Tilrettelegger for enda raskere avlsframgang

Se de første oksene flytte inn i sitt splitter nye hjem.