1. juni ble det innført lik frist for alle bestillinger i forkant av sædrutene. Fristen er søndagen kl. 24.00, én uke før sædruta starter opp fra depotene. Les mer

Første kalv etter IVP født i sommer

Lesetid: ca 2 min

Første kalven etter IVP (in vitro embryoproduksjon) ble født hos Rye Samdrift DA i Trøndelag i sommer.

Bilde av den første kalven etter IVP
Sprek kvigekalv etter IVP, født hos Rye Samdrift DA i Trøndelag. Foto: Rye Samdrift DA

Til nå har den mest brukte teknikken for embryoproduksjon på NRF vært embryoskylling (MOET). I tillegg har det blitt produsert embryo med IVP-teknikken, som hittil kun har vært utprøvd i rugebesetninger (avtalebesetninger).

Første kalv etter IVP

I sommer ble første kalv etter IVP født hos rugebesetningen Rye Samdrift DA i Trøndelag.  Kalven er en kvigekalv etter mor: 80046 Amilia og far: 12021 Lone. Det var veterinær Marie Rathe som overførte embryoet.

Bilde av Jomar Lindgård (til venstre) og Per Gunnar Klefstad i Rye Samdrift med den første IVP-kalven født i Norge.

Jomar Lindgård (til venstre) og Per Gunnar Klefstad i Rye Samdrift med den første IVP-kalven født i Norge. Foto: Rye Samdrift.

Dette er den første NRF-kalven i Norge etter denne teknikken siden midten av 90-tallet, da Anette Krogenæs fra NMBU (Da NVH) produserte den første IVP kalven fra eggstokker fra slakteriet som en del av grunnforskningen for teknikken.

Hva er IVP?

IVP står for In Vitro Embryoproduksjon. Det betyr at eggene hentes ut fra kvigas eggstokk og befruktes og dyrkes på lab.

På verdensbasis er IVP den dominerende teknikken for embryoproduksjon og øker stadig på bekostning av den gamle MOET-teknologien (skylling av giverkyr som har blitt hormonbehandlet for at mange egg skal frigis under eggløsning).

Foreløpige resultater ser lovende ut. Embryo etter IVP-teknikken blir innlemmet i ordinært salg så snart vi har nok resultater til å være sikre på at produktet er bra nok.

Hvorfor IVP?

Fordelen med IVP-teknikken er at den gjør det mulig å utvide kvigenes produksjonsperiode. Skyllinger kan kun bli utført på kviger som er i syklus. Denne teknikken kan utføres på unge kviger som ennå ikke har vært i brunst.

IVP-teknikken kan også utføres oftere enn skyllinger. Embryoskyllingene blir gjort med fem ukers intervall, mens IVP kan gjøres med sju dagers intervall. På Store Ree utfører vi IVP med to til tre ukers intervall. Videre kreves det mindre hormonbehandling for å stimulere eggblærene før IVP sammenlignet embryoskylling.

Ved å bruke IVP kan vi også befrukte egg fra samme kvige med sæd fra forskjellige okser og oppnå større variasjon i okse-kvige-kombinasjoner.

Ulempen er at utbyttet av embryo er lavere med IVP per runde sammenlignet med en skylling. I gjennomsnitt har embryoskyllingene resultert i 6,3 overførbare embryo pr. skylling. Med IVP får man i snitt 1,3 overførbare embryo. Disse forskjellene i resultat er som forventet.

 

Les mer om IVP-teknikken i Buskap 7-2020 som kommer i post i løpet av uke 42