Enklere GS-testing: Ta ut øreprøve når du merker kalven!

Lesetid: ca 3 min

Fra september åpner vi opp for at produsenter skal kunne bestille elektroniske GS-merker. Dette vil gjøre det enklere og billigere å rutinemessig GS-teste alle kvigekalvene så fort de er født.

Liten kalv på beite med et gult øremerke i hvert øre.
Fra september blir det mulig å bestille elektroniske øremerker for merking av nyfødt kalv og samtidig ta ut prøve for GS-testing. Foto: Eva Husaas

Dette har vært etterspurt av medlemmene våre i lengre tid og vi er glade for å endelig kunne tilby denne løsningen.

Erstatter grønne GS-merker for kvigekalver

Bestilling av denne type kombimerker gjennomføres på MSD Animal Health (tidligere OS ID) sine sider på samme sted som det vanligvis bestilles øremerker. Det ikke-elektroniske merket i det høyre øret blir som før, mens du tar ut en vevsprøve av kalven samtidig som du setter i det offisielle elektroniske øremerket i det venstre øret.

Ved bruk av slike merker er det ikke lenger nødvendig å bestille grønne GS-merker til nyfødte NRF-kvigekalver. De grønne GS-merkene skal imidlertid fremdeles benyttes til blant annet seminokseemner, bestilling av genotyping for eldre NRF-kuer og ellers for produsenter som ikke ønsker å benytte seg av den nye løsningen.  

OS-ID-TST-Large-sample-yellow-864x850.jpg
Ved å bestille de elektroniske kombimerkene kan du ta ut GS-øreprøve av kalven i forbindelse med merking. Foto: MSD Animal Health.

Ha utstyret klart

Med elektronisk GS-merke er det ikke lenger nødvendig å vente til etter at kalven er født med å bestille GS-utstyr. Utstyret ligger klart hos deg, og du kan sende inn GS-prøven rett etter at kalven er født og merket er på plass i øret. Prøven kan videre legges i tilsvarende beger som for grovfôrprøver og melkeprøver, merkes med GS-etikett, og settes i skinna ved melketanken for henting. Det vil komme mer informasjon om sending av prøver med melkebilen.  

Bestilling av analyse blir registrert hos Geno når Biobank mottar prøven. Bestillingen blir da synlig i den nye bestillingstabellen i Geno avlsplan. Dette vil det også komme mer informasjon om. 

Pris og fakturering 

Elektroniske GS-merker koster 22 kr mer enn ordinære elektroniske øremerker, og kjøpes hos MSD Animal Health (OS ID). Geno fakturerer kun for transport, behandling av DNA, analyse og avlsverdiberegning, og dette koster totalt 195 kr. Faktura for dette kommer på seminfakturaen.  

Totalsummen for elektronisk GS-merke og analysedelen blir lavere enn ved bruk av grønne GS-merker.  

Grønne GS-merker fortsatt tilgjengelige for bestilling 

Vi kommer til å beholde muligheten for bestilling av grønne GS-merker for de som kun ønsker å ta prøve av noen få kvigekalver, eller av eldre dyr. De grønne GS-merkene skal fortsatt benyttes på avlsemner. Derfor skal vi også få på plass en løsning der produsenter som benytter elektroniske GS-merker til genotyping av kvigekalvene sine, kan reservere seg mot å motta grønne GS-merker for genotyping av embryodonoremner i tillegg.

Innsendte prøver av avlsemner blir ikke fakturert for analyse. Det er ikke sikkert denne reservasjonsløsningen er på plass med en gang vi åpner for å benytte elektroniske GS-merker, men den kommer så snart den er klar. 

Merk at det er en egen tang for å sette inn elektroniske GS-merker. Denne legges automatisk til første bestilling hos MSD Animal Health. Kostnad for tang må dekkes av hver enkelt produsent.   

Vente med å bestille til september

Du bør drøye større bestillinger av øremerker frem til september, dersom du ønsker å benytte den nye løsningen for uttak av ørevev straks vi åpner opp for dette. 

Mer informasjon om den nye ordningen kommer etter hvert.

Genotyping av NRF-hunndyr