Desember er ventetid, dessverre også for månedens Genopodden. Men vi lover, den kommer før julenissen! Hør tidligere episoder.

Det er endret bestillingsfrist for sædruta som går til sør og nord-Norge første uka i januar. Fristen for disse er til og med 18. desember. Se ruteplan med markering av berørte ruter her.

12. Kalvestell fra avvenning til kalving

Lesetid: ca 1 min

I denne episoden av Genopodden får du høre om Nesting-faktor og halmbinge, samt hvordan følge med på tilvekst, rett fôring og stell.

Bilde fra studio, f.v.: Mari Bjørke, Knut Ove Hennum og Rasmus Lang-Ree
I studio, f.v.: Mari Bjørke, Knut Ove Hennum og Rasmus Lang-Ree

Dagens gjester er veterinærene Knut Ove Hennum (TINE) og Knut Ingolf Dragset (Geno).

Vi hører også fra Svein Skar (bonde) på Nordmøre, som forteller om halmbingen sin og sier dette skulle han gjort tidligere.

Nedtrapping av melkfôring kan begynne når kalven spiser rundt 1-1,5 kg kraftfôr, dette bør styre avvenningen mer enn alderen på kalven, sier Knut Ingolf Dragset.

Knut Ove Hennum anbefaler sterkt  å holdvurdere kvigene og følge med på vekst og utvikling.

Før inseminering bør kviga ha 170 cm i brystmål, veie rundt 400 kg og være rundt 15 måneder gammel, iallfall ikke under 13 måneder.

Nøyaktighet med hygiene i kalvebingen og fôringen er viktig. Utnytt tilvekstpotensialet på NRF på et tidlig stadium. Det er bedre å bygge kalv enn å reparere ku! Du får også høre hva nesting-faktor er.

Hør hele episoden her:

Fikk du ikke med deg episoden om kalv og kalvestell? Den finner du her