1. juni ble det innført lik frist for alle bestillinger i forkant av sædrutene. Fristen er søndagen kl. 24.00, én uke før sædruta starter opp fra depotene. Les mer

NRF tar topplassering på prestisjetung USA-rangering

Lesetid: ca 2 min

De norske NRF-oksene tar topplassering på den offiselle rangeringen av okser i USA.

Bilde av NRF-oksen 11690 Roen
NRF-oksen 11690 Roen

Indeksene presenteres noe annerledes enn i Norge, men for de røde rasene topper NRF-okser skalaen både for netto avlsverdi og flere av egenskapene som er viktige for amerikanske bønder.

Med data og evalueringer tilgjengelig fra de fleste land, har Council on Dairy Cattle Breeding (CDCB) i USA nylig presentert nye rangeringer. Der er NRF-oksene 11690 Roen og 11819 Onstad-P på topp.

Okser med data fra avkom

Amerikanske resultater gir oss en viktig pekepinn om hvordan vårt avlsmateriell faktisk presterer i det amerikanske markedet. Rangeringen baserer seg på okser med et stort antall døtre, for å kunne gi en god sammenligning mellom raser. Det betyr at oksene som er med her ikke er de nyeste i Norge, men såkalte avkomsgranska okser.

Disse resultatene kommer fra et felles system som heter Interbull. Alle land leverer inn sine data til Interbull, som igjen presenteres på ulike måter i ulike land. GS-okser (okser med genomiske avlsverdier) er ikke med i denne rangeringen innen de røde rasene.

11690 Roen sprenger skalaen

11690 Roen dominerer de tre indeksene netto avlsverdi, melk og oste-indeks med resultater som imponerer. I tillegg til dette har 11690 Roen kommet over den såkalte 1000-dollarskneika for både Net Merit- og Cheese Merit- indeksene.

Roens avlsverdier har økt over tid ettersom han har fått flere døtre. Dette gir nøyaktige verdier som internasjonale bønder og avlsorganisasjoner kan stole på. 11690 Roen gir også døtre med utmerket melkeproduksjon med mye volum, fett og protein (både kg og prosent). 11690 Roen har også fremragende resultater for få dødfødsler og gir svært lite kalvingsvansker.

I tillegg er han selvsagt godt på alle de andre fordelene Norsk Rødt Fe har: god helse, fruktbarhet og lønnsomhet. 

11819 Onstad-P som en god nummer to

11819 Onstad-P tar en verdig andreplass for de samme indeksene og greier også å komme seg over 1000 dollars-kneika i Cheese Merit- indeksen. I tillegg til Onstad og Roen har tre andre NRF-okser utmerket seg på listene. Dette er 11826 Meland-P, 11033 Reitan 2 og 11845 Horneman. Ved å toppe listene i den Amerikanske totalindeksen bekrefter det at NRFs avlsmål virker og at oksene presterer stadig bedre.

Les mer hos CDCB her

Les også saken på Norwegianred.com her

Kort om oksene

11690 Roen ble født 13. januar 2014 hos Lars Inge Røen i Rindal i Trøndelag og han har per 3 desember 27 i norsk avlsverdi. 

11819 Onstad ble født 25. mai i 2015 hos Trude og Joar Onstad i Viken. Han har per 3.desember 37 i norsk avlsverdi.