Genopodden: Ku og kalv

Lesetid: ca 1 min

Dagens episode omhandler et tema som har vært etterspurt; ku og kalv.  Cecilie Mejdell (veterinærinstituttet) og Hanne Amundsen (veterinær og melkeprodusent) er dagens gjester.

Bilde av Cecilie Mejdell, Rasmus Lang-Ree, Oda Christensen og Hanne Amundsen i podcaststudio.
F.v.: Cecilie Mejdell, Rasmus Lang-Ree, Oda Christensen og Hanne Amundsen.

På gårder med melkeproduksjon blir de aller fleste kalver skilt fra kua rett etter fødselen. Økt søkelys på dyrevelferd har ført til interesse for driftsopplegg der kalven får være sammen med mor, samtidig som kua melkes på vanlig måte. Men hvilke fordeler finnes det i denne driftsvarianten? Og hvilke utfordringer har det?

Vi er så heldig at vi har to dyktige fagpersoner i studioet, for å fortelle oss om akkurat dette. Cecilie Mejdell er senior forsker ved Veterinærinsituttet, og har vært leder av prosjektet SUCCEED. Dette prosjektet skal bidra til at melkekyr kan få ha kontakt med kalven sin gjennom å utvikle vitenskapelig baserte og praktiske løsninger for dette, tilpasset dagens og morgendagens fjøs og beitebruk.

Sammen med Cecilie har vi også melkeprodusent og veterinær Hanne Amundsen, som sammen med ektemannen Ole Erik Dufseth driver en gård på Rena hvor de har løsdriftsfjøs med melkerobot, og hvor ku og kalv får går sammen de første seks til åtte ukene.

Hør episoden her:

Om Genopodden

Genopodden er Genos egen podcast om ku og kalv, avl, fruktbarhet, genetikk og mye av det Geno SA driver med. Rasmus Lang Ree (redaktør i Buskap) og Oda Christensen (kommunikasjonssjef i Geno) er programledere. 

Ny episode publiseres den første onsdagen hver måned, og er tilgjengelig både på Spotify, Itunes, soundcloud og Acast. Søk etter Genopodden på den appen du velger å bruke, eller hør på herfra direkte.

Hver episode av Genopodden legges også ut på denne siden