Genopodden: Ung melkebonde om de første årene

Lesetid: ca 1 min

I denne episoden av Genopodden har vi besøk av Marthe Bogstad som forteller om erfaringer fra de første årene som melkeprodusent. Hans Storlien, Geno, er også med i studio.

Bilde fra Genopodden studio, f.v.: Mari Bjørke, Marthe Bogstad, Hans Storlien og Rasmus Lang-Ree.
Bilde fra studio, f.v.: Mari Bjørke, Marthe Bogstad, Hans Storlien og Rasmus Lang-Ree. Foto: Geno

Hør Marthe Bogstad, som flytta melkekvota hjem til gården og bygde nytt fjøs. Her i samtale med Hans Storlien i Geno.

– Jeg har holdt på i 5 år og føler at det er nå jeg egentlig kan starte. Det å få dyra hjematt til gården er noe helt annet enn å ikke ha dyr der, sier Marthe Bogstad, kubonde på Kløfta med 548 tonn i melkekvote og 65 årskyr. Da jeg fikk avlsrådgiver på garden, fikk jeg også høre at jeg har bedre besetning enn jeg tror, forteller hun.

– Det er viktig å utnytte variasjonene og potensialet i besetningen og se markedsmulighetene som du gjør med sommermelk, sier også Hans Storlien i Geno. Benytt gjerne GS-testing så veit du hvilke av dyra du bør sette på etter. Da er det lettere å velge hvilke dyr du kan bruke REDX, kjønnsseparert NRF-sæd, på og hvilke det er lurt å benytte kjøttfe på.

I tillegg har Turi Nordengen, Geno, vært på besøk hos Arve Vignes på Finnøy. Han forteller at han lager avlsplanen selv med fokus på kollethet, fettprosent og jur. Han sier at folk bør lage avlsplan for å bruke de genene som er på en best mulig måte. Slik sikrer han seg de beste framtidige medarbeiderne i besetningen.

Hør episoden her:

Om Genopodden

Genopodden er Genos egen podcast om ku og kalv, avl, fruktbarhet, genetikk og mye av det Geno SA driver med. Rasmus Lang Ree (redaktør i Buskap) og Mari Bjørke (kommunikasjonssjef i Geno) er programledere.

Ny episode publiseres den første onsdagen hver måned, og er tilgjengelig både på Spotify, Itunes, soundcloud og Acast. Søk etter Genopodden på den appen du velger å bruke, eller hør på herfra direkte.

Hver episode av Genopodden legges også ut på denne siden