Fra 1. juni er det lik frist for alle bestillinger i forkant av sædrutene. Fristen er søndagen kl. 24.00, én uke før sædruta starter opp fra depotene. Les mer

Genopodden på Storfe 2023

Lesetid: ca 5 min

To hele dager med Geonopodden! Programlederne Rasmus og Oda fikk en drøm oppfylt med podstudio under konferansen Storfe 2023.

Genopodden hadde eget studio under Storfe 2023. Fra venstre: Styreleder i Geno Vegard Smenes, programlederne Oda Christensen og Rasmus Lang-Ree og Arne Bardalen fra NIBIO.

Genopodden åpnet ballet med å få invitere Arne Bardalen sammen med Geno sin styreleder, Vegard Smenes, til en prat under konferansen Storfe 2023.

Arne Bardalen, Spesialrådgiver i NIBIO, er en nestor i forskningen for norsk matproduksjon. Han åpnet Storfe 2023 med en samtale med vår mat- og landbruksminister, Geir Pollestad, med det store spørsmålet "Kan vi gi norske storfeprodusenter tro på ei framtid i norsk matproduksjon, når dagens fokus er at drøvtyggernes død er løsningen på klimakrisen?"

I denne podepisoden tar Arne Bardalen og Vegard Smenes pulsen på fremtiden for norsk matproduksjon, med et særlig blikk på husdyrhold. Hva betyr egentlig bærekraft i landbruket? Og hva er løsningen for norsk matproduksjon? Er det positive briller eller negative briller som skal bæres?

Hør samtalen her:

Husdyrproduksjonen fremover

Hva slags grep skal man ta i husdyrproduksjonen for fremtiden? Det er ikke hvem som helst vi har fått inn i vårt studio, for episode to fra Storfe 2023, til å svare på nettopp dette.

Laila Aass er Dr. Scient og forsker ved NMBU, Norges miljø-og biovitenskapelige universitet. Hun har jobbet mye med forskning på både avl og kjøttkvalitet samt potensial for reduksjon av klimagasser fra drøvtyggere gjennom husdyravl – og utvikling av gårdsmodeller for klimagassutslipp. Under Storfe 2023 har hun holdt innlegg sammen med Christian Anton Smedshaug, daglig leder i AgriAnalyse, hvor de har snakket om teamet "Avl og husdyrproduksjon i lys av klimautfordringene".

Genopodden_studio3.jpg
Hva slags grep skal man ta i husdyrproduksjonen for fremtiden? Laila Aass og Christian Anton Smedshaug hadde foredrag på kongressen og var i samtale om dette temaet i Genopoddens studio på Storfe 2023.

Hvordan ser faktisk matproduksjonen vår ut? Hvilke forhold se våre gjester når det gjelder økonomi, utvikling og spørsmål knyttet til verdikjeden for norsk husdyrproduksjon?

Vi tar praten her i Genopodden:

En prat med MatPrat

Så kom turen til forbrukertrender, kostholdsråd og bærekraft. Hvor står forbrukeren oppi alt dette? Vi har fått Anne Zondag og Katrine Lekang fra Matprat i studio.

Det er et mylder der ute av informasjon. Det er ikke enkelt å finne ut av hva som er riktig eller hvilke rapporter eller hva slags forskning man skal stole på og lene seg til. Vi har fått besøk fra MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, for å ta en prat om nettopp hvor vanskelig det kan være i debatten og hvorfor den kan bli polarisert.

Hvem er egentlig den norske forbruker? Og kan vi putte hen i bås?

Hvordan kan vi enes om veien videre? Er det riktig forskning som det baseres på, i både kostholdsråd og bærekraft? Dette er bare noen av de mange spørsmålene som Anne og Katrine fra MatPrat svarer på i denne episoden av Genopodden.

Genopodden_studio.jpg
Anne Zontag og Katrine Lekang fra Matprat prater om forbrukertrender, konstholdsråd og bærekraft.

Hør episoden her:

Mye om metan

Hva er metan egentlig? Hva er disse forskningsprosjektene som er i gang i melkekubesetninger? Gjør metanhemmere at kua raper mindre? Med god hjelp fra gjestene våre i studio, Heidi Skreden og Eli Hveem Krogsti, skal vi svare på disse spørsmålene og noen flere.

Heidi Skreden er spesialrådgiver for fag og forskning i TINE og Eli Hveem Krogsti er prosjektleder for prosjektene for fòreffektivitet og metan i Geno. Sammen innehar de det meste av kompetanse innenfor nettopp metan og metanreduksjon.

Genopodden_metan_Oda Christensen.jpg
Heidi Skreden og Eli Hveem Krogsti var innom Genopodden og pratet om fôreffektivitet og metanreduksjon.

I tillegg har Oda tatt en prat med mjølkeprodusentene Torunn og Hans Petter Aurstad, som til gangs har stilt opp for prosjektene. På Kjos gård har de både fòrkar, metanmåler og tester ut metanhemmere i fòret. Hva slags spørsmål får de rundt testingene? Hva lurer andre mjølkeprodusenter på? Og hva lurer den vanlige forbrukeren på?

Grønne bøtter_Oda Christensen.jpg
Oda tok en prat med mjølkeprodusentene Hans Petter og Torunn Aurstad fra Kjos gård. Foto: Oda Christensen.

Hør episoden her:

Oppsummering

Avslutningsvis tok vi en liten runde på konferansen Storfe 2023 for å høre hva alt fra deltakere til arrangører tar med seg fra de to dagene på Gardermoen.

Genopodden på Geno-standen_Oda Christensen.jpg
Programleder Oda og tekniker Lars sammen med Ingunn Nævdal i Geno som deltok i programkomitèen for Storfe 2023. 

Hør den her:

Her finner du tidligere episoder av Genopodden.