Genopodden: Norsk ost i verdenstoppen

Lesetid: ca 2 min

Det går mot Genopoddens siste episode for året, og da er det naturlig å snakke om en liten matfaglig sensasjon; nemlig norsk ost!

Produsentene av verdens beste ost, Nidelven Blå, står foran et kjøleskap med oster og holder en av ostene i hånden.
I tillegg til å ha osteeksperter i studio har Genopodden vært på Øvre Gangstad gård på Inderøy. Her ble det en prat med Maren og Ole Morten Gangstad som produserer Nidelven Blå. Denne osten ble kåret til verdens beste ost på Oste-VM i Trondheim i oktober. Foto: Oda Christensen.

I studio har vi fått inn to osteeksperter. Begge har de lang erfaring som ostedommere, og de deler det vi ikke kan kalle noe annet enn stor kjærlighet til norske oster.

Ambassadører for norsk ost

Katharina Sandberg Lund er en entusiastisk formidler av alt som har med OST å gjøre. Hun er utdannet servitør og har ledet Norges- og Oslo Servitørlaug; arrangert og vært dommer i OsloCup for servitørlærlinger og hadde i en årrekke ansvaret for de største ostediskene i landet. Hun har de siste  årene vært leder i OsteAkademiet, hos OsteCompagniet i TINE. OsteAkademiet holder ostekurs for dagligvarehandelen over hele landet. Har også vært dommer under NM i Norsk Gardsost de siste årene og dommer i World Cheese Awards, også kalt verdensmesterskapet i ost.

Der har også Siri Helen Winther, en plass som dommer. Siri Helen er grunder og driver Winther Artisan Food & Restaurant og Wither Ysteri. Hun har en helt spesiell kjærlighet til ost. Hun har i hele sin yrkeskarriere jobbet med norske råvareprodusenter.

Det er godt at vi har disse to som skal svare på alle spørsmålene vi har om norske oster, eller ost generelt. For hva er egentlig ost? Hva har skjedd med Norge som ostenasjon? Hva betyr kvalitet på grunnproduktet? 

Dette er og mere til vil du få svar på i denne episoden av Genopodden.

Episode 44_ost i verdenstoppen.jpg
Programlederne Oda Christensen og Rasmus Lang-Ree i studio sammen med osteekspert Siri Helen Winther.

Hos produsentene av verdens beste ost

Som en ekstra bonus har Oda fått være utegående reporter på Øvre Gangstad gård på Inderøy. Her lager de nemlig verdens beste ost, Nidelven Blå, på Gangstad Gårdsysteri. Dette forteller Maren og Ole Morten Gangstad mer om. - Og hvordan kan det ha seg at en liten gård i Trøndelag har endt opp på alles lepper - bokstavelig talt...?

Gangstad gård.jpg
Øvre Gangstad gård på Inderøy. Her produseres Nidelven Blå som ble kåret til verdens beste ost. Foto: Oda Christensen.

Hør episoden her:

Om Genopodden

Genopodden er Genos egen podcast om ku og kalv, avl, fruktbarhet, genetikk og mye av det Geno SA driver med. Rasmus Lang Ree (redaktør i Buskap) og Oda Christensen (kommunikasjonssjef i Geno) er programledere. 

Ny episode publiseres hver måned, og er tilgjengelig både på Spotify, Itunes, soundcloud og Acast. Søk etter Genopodden på den appen du velger å bruke, eller hør på herfra direkte.

Her finner du flere episoder av Genopodden

Hør episoden her: