Støl var opprinnelig en åpen plass i skog eller utmark hvor dyra lå og hvilte, og hvor kyrne ble melket. Seter og støl blir i dag sett på som samme driftsform. Støl går tilbake til gammelnorsk stǫðull, en plass der buskapen ble samlet og melket. For bare litt over hundre år siden var det over 100.000 støler og setre i drift. I dag er det under en prosent igjen.
Genopodden, ved programleder Oda Christensen, har tatt turen til en av stølene. På Lisjordet Støl i Valdres ser melkeprodusent Lena Lisjordet gode fordeler med stølsdrifta. Sammen med datteren Marie sørger hun for både søtmat og saltmat for stølens besøkende. Og med det får du både kunnskap og historie på kjøpet.
Sommermelk og gode avlsdyr hører sammen.
På Lisjordet støl i Valdres tar de godt i mot de besøkende. Foto: Oda Christensen.
Stølsentusiast Lena Lisjordet ved kalvebingen på stølen. Foto: Oda Christensen.
Om Genopodden
Genopodden er Genos egen podcast om ku og kalv, avl, fruktbarhet, genetikk og mye av det Geno SA driver med. Rasmus Lang Ree (redaktør i Buskap) og Oda Christensen (kommunikasjonssjef i Geno) er programledere.
Ny episode publiseres hver måned, og er tilgjengelig både på Spotify, Itunes, soundcloud og Acast. Søk etter Genopodden på den appen du velger å bruke, eller hør på herfra direkte.