1. juni ble det innført lik frist for alle bestillinger i forkant av sædrutene. Fristen er søndagen kl. 23.59, én uke før sædruta starter opp fra depotene. Les mer

Genopodden: Jord, grovfôr og beite

Lesetid: ca 1 min

Dagens tema i Genopodden er jord, grovfôr og beite. Dagens gjester er Ragnhild Borchsenius (fagkoordinator grovfôr NLR) og Nora Sandberg (Bonde).

Bilde av jord og gress
Foto: Solveig Goplen

– Folka våre er nakne uten spaden med ut på jordet. Du må gå ut i enga og se hvordan det står til, forteller Ragnhild Borchsenius, fagkoordinator grovfôr i Norsk Landbruksrådgivning (NLR). Hun sier du må ha peiling på både jordkvalitet og innhold i møkk. Du må planlegge gjødslinga slik at du gjødsler riktig på de ulike stykkene og skiller mellom de beste og dårligste arealene.

– Godt dyrehold og god agronomi er gammelt nytt og gjelder fortsatt, dette er viktig for gode resultater også i klimakalkulatoren som nå gås gjennom på stadig flere gårder, forteller Ragnhild.

Visste du forresten at det kommer nye hvitkløversorter som er mer høytvoksende og egnet for høsting, eller at nye og mer smakelige sorter av strandsvingel er undervegs? Kløver binder nitrogen fra lufta, men bidrar også til både bedre og mer effektiv utnyttelse av proteinet i vomma, noe som er en stor fordel med tanke på å øke norskandelen av protein i fôret til storfe.

Vi møter også den unge bonden Nora Sandberg, som forteller at hun produserer god og billig sommermelk på beite, med god kontroll på beitingen. Samtidig har hun et mål om grasavlinger på over 800 fôrenheter per dekar.

Hør hele episoden her:

Om Genopodden

Genopodden er Genos egen podcast om ku og kalv, avl, fruktbarhet, genetikk og mye av det Geno SA driver med. Rasmus Lang Ree (redaktør i Buskap) og Mari Bjørke (kommunikasjonssjef i Geno) er programledere.

Ny episode publiseres den første onsdagen hver måned, og er tilgjengelig både på Spotify, Itunes, soundcloud og Acast. Søk etter Genopodden på den appen du velger å bruke, eller hør på herfra direkte.

Hver episode legges også ut på denne siden

 

15-ragnhildweblitende3-1.jpg

Ragnhild Borchsenius
Fagkoordinator grovfôr
Norsk Landbruksrådgivning (NLR)