1. juni ble det innført lik frist for alle bestillinger i forkant av sædrutene. Fristen er søndagen kl. 23.59, én uke før sædruta starter opp fra depotene. Les mer

Genopodden: Fôreffektivitet - hva skjer her?

Lesetid: ca 5 min

Genopodden har tatt seg en spennende reise til Trøndelag. Sammen med prosjektleder Eli Hveem Krogsti besøker programleder Oda Christensen fire produsenter som deltar i prosjektet for økt fôreffektivitet.

Arnhild Saltbones og Odd Arne Sørdahl driver med melkeproduksjon i Åfjord i Trøndelag og har en av besetningene som ble plukket ut til å være med i fôreffektivitetsprosjektet. Foto: Oda Christensen.

Geno er inne i siste året av sitt treårige forskningsprosjekt på fôreffektivitet. I prosjektet registreres reelt fôropptak på kyr i norske fjøs. 

Avl for reduserte kostnader og mindre klimagassutslipp

Bærekraftaspektet ved avlsarbeidet på NRF er en viktig del av arbeidet med fremtidsløsninger for landbruket. - Gjennom et målrettet avlsarbeid kan vi bidra med reduserte kostnader og et redusert karbonavtrykk per produserte enhet, sier prosjektleder i Geno, Eli Hveem Krogsti. Prosjektet hun leder skal bidra til å oppnå landbrukets mål om redusert klimagassutslipp.

Les mer om fôreffektivitet i NRF-avlen.

Ku ved forkar.jpeg
Genopodden har vært på besøk i fire av besetningene som har montert fôrkar for registrering av data til prosjektet. Foto: Oda Christensen.

Hva tenker melkeprodusentene selv?

Hele 14 besetninger er nøye utvalgt til å bli med i prosjektet. I denne episoden av Genopodden får vi besøke fire av dem. Eli guider gjennom deler av Trøndelag, og tar Genopodden med til Åfjord, Steinsdalen, Verdal og Budalen. Her får Eli og programleder Oda Christensen høre fra melkeprodusentene selv hva de tenker om å være en del av et viktig prosjekt for fremtida.

Eli sammen med bonde.jpeg
Prosjektleder Eli Hveem Krogsti ser på dataene sammen med produsent i Verdal, Erlend Hynne. Foto: Oda Christensen.
Eli prater med bøndene.jpeg
Genopodden har spurt produsenter om hva de tenker om å være en del av dette prosjektet. Her er Eli Hveem Krogsti i samtale med Trond Storvoll og Arvid Næss. Foto: Oda Christensen.

Om Genopodden

Genopodden er Genos egen podcast om ku og kalv, avl, fruktbarhet, genetikk og mye av det Geno SA driver med. Rasmus Lang Ree (redaktør i Buskap) og Oda Christensen (kommunikasjonssjef i Geno) er programledere. 

Ny episode publiseres hver måned, og er tilgjengelig både på Spotify, Itunes, soundcloud og Acast. Søk etter Genopodden på den appen du velger å bruke, eller hør på herfra direkte.

Hver episode legges også ut på denne siden.

Hør episoden: