Genopodden: Brunst og lys i ulike fjøs

Lesetid: ca 1 min

Dagens gjester i studio er Magnus Enderud (bonde), Sander Hagen (bonde) og Jorid Lybæk (veterinær i Geno). De skal snakke om brunst og lys i ulike fjøs.

Bilde fra studio med programledere og gjester sittende rundt et bord med mikrofoner.
I studio, f.v.: Mari Bjørke, Magnus Enderud, Jorid Lybæk, Sander Hagen og Rasmus Lang-Ree.

Magnus Enderud på 29 år fra Aurskog-Høland har vel 40 kyr og 340 tonn i kvote og har drevet gården i åtte år. Han forteller om både gleder og utfordringer ved overgang fra gammelt og mørkt båsfjøs til nytt og lyst løsdriftsfjøs. Han har, i samarbeid med veterinær Jorid Lybæk, funnet gode løsninger. Jorid er nå veterinær i Geno og gir tips om brunst, hvordan observere og å finne riktig dag for inseminering på riktig dyr.

Ekstragjest i dagens episode er Sander Hagen på 19 år. Han kjøpte egen gård for 11 millioner i fjor, og er i full gang med en melkekvote på over 300 tonn. Han har stor tro på framtida som bonde, og har gått sine barnesko i fjøset hos Magnus og hans far.

Jorid Lybæk forteller om brunstgrupper og kunsten å finne ut hvilken ku som er brunstig og hvem som bare er med på leken. Du bør ikke stole kun på aktivitetsmåleren alene, men kombinere med å se på både adferd, hevelser i kjønnsleppene og slimingen til kua. Du må observere brunst over tid, sier hun, og minner samtidig om at kyrne er enkeltindivider som er ulike.

Hør episoden her:

Om Genopodden

Genopodden er Genos egen podcast om ku og kalv, avl, fruktbarhet, genetikk og mye av det Geno SA driver med. Rasmus Lang Ree (redaktør i Buskap) og Mari Bjørke (kommunikasjonssjef i Geno) er programledere.

Ny episode publiseres den første onsdagen hver måned, og er tilgjengelig både på Spotify, Itunes, soundcloud og Acast. Søk etter Genopodden på den appen du velger å bruke, eller hør på herfra direkte.

Hver episode av Genopodden legges også ut på denne siden