En del kommer til å se større endringer i avlsverdier hos noen dyr etter avlsverdiberegningen som er klar rundt slutten av uka/i begynnelsen av neste uke.
Årsaken er at vi innfører noen endringer i beregningen av avlsverdier for melkeegenskapene, som omfatter kg melk, kg protein, kg fett, proteinprosent, fettprosent og celletall.
Dette bidrar til sikrere indekser og større avlsframgang.
Endringer
I de nye beregningene er det en mer nøyaktig korrigering for melkesystem og krysningsfrodighet (heterosis). I tillegg inkluderes data fra flere laktasjoner. Denne økes fra tre til fem laktasjoner per ku.
Korrigering for melkesystem og krysningsfrodighet
I de statistiske modellene som brukes i beregning av avlsverdier for melkeegenskapene, korrigerer vi fra nå for både melkesystem og samspillet mellom melkesystem og laktasjonsnummer.
Årsaken er at kyr melket i robot i gjennomsnitt melker mer enn kyr i andre melkesystemer. Denne forskjellen er imidlertid mindre for kyr i første laktasjon.
Bruk av Viking Rød-okser gir heterosis som følge av økt heterozygotigrad. Dette er fordi disse oksene er mindre i slekt med NRF-populasjonen enn NRF-oksene. Vi korrigerer fra nå for heterosis ved hjelp av genotypeinformasjon om heterozygotigrad.
Høyere arvegrader
Med de nye modellene øker arvegraden for kg melk, kg protein, kg fett og celletall med 2-4 prosentpoeng, mens den for proteinprosent øker med cirka ti prosentpoeng. Arvbarheten for fettprosent er uendret.