1. juni ble det innført lik frist for alle bestillinger i forkant av sædrutene. Fristen er søndagen kl. 23.59, én uke før sædruta starter opp fra depotene. Les mer

Bestille embryo i god tid

Lesetid: ca 1 min

Informer produsentene om at de må bestille embryo i god tid. Embryoinnlegg bør bestilles allerede på brunst. De som venter til blødning kan risikere at embryoveterinæren ikke har embryo igjen på dunken til å kunne legge inn på aktuelt tidspunkt.

Når det skal bestilles embryoinnlegg fra embryoveterinær, er det tryggest både for produsent og embryoveterinær å varsle om innlegg allerede når kviga eller kua er i brunst. Ikke alle embryoveterinærer har embryo i dunken hver eneste dag gjennom hele året.

Reservere embryo i god nok tid

Det som produsentene med sikkerhet vet, er at embryoinnlegget skjer i løpet av 5 dager etter blødning. Mange stoler på at embryoveterinær har embryo i dunken, og varsler om innlegget når de ser blødningen. Om det da ikke er igjen embryo på aktuelt tidspunkt, vil det være for sent for inseminering, og kviga eller kua vil senke seg i forhold til planen.

Da er det sikrest å varsle om embryoinnlegget allerede når brunsten inntreffer, på samme måte som når en varsler om inseminering, og heller sende en SMS eller ringe på nytt når en ser blødningen. Gjør man det på denne måten, vil det styrke informasjonen til veterinæren, og man vil kunne rekke å endre til inseminering i stedet for embryoinnlegg, dersom embryo-dunken er tom.

I tillegg vil man slik unngå at produsenter får negative opplevelser, og unødvendig frustrasjon om embryo vil i mindre grad oppstå.

Les om NRF-embryo.

Tilbake til Nytt for veterinærer og seminteknikere.