Desember er ventetid, dessverre også for månedens Genopodden. Men vi lover, den kommer før julenissen! Hør tidligere episoder.

Det er endret bestillingsfrist for sædruta som går til sør og nord-Norge første uka i januar. Fristen for disse er til og med 18. desember. Se ruteplan med markering av berørte ruter her.

Bestille embryo i god tid

Lesetid: ca 1 min

Informer produsentene om at de må bestille embryo i god tid. Embryoinnlegg bør bestilles allerede på brunst. De som venter til blødning kan risikere at embryoveterinæren ikke har embryo igjen på dunken til å kunne legge inn på aktuelt tidspunkt.

Når det skal bestilles embryoinnlegg fra embryoveterinær, er det tryggest både for produsent og embryoveterinær å varsle om innlegg allerede når kviga eller kua er i brunst. Ikke alle embryoveterinærer har embryo i dunken hver eneste dag gjennom hele året.

Reservere embryo i god nok tid

Det som produsentene med sikkerhet vet, er at embryoinnlegget skjer i løpet av 5 dager etter blødning. Mange stoler på at embryoveterinær har embryo i dunken, og varsler om innlegget når de ser blødningen. Om det da ikke er igjen embryo på aktuelt tidspunkt, vil det være for sent for inseminering, og kviga eller kua vil senke seg i forhold til planen.

Da er det sikrest å varsle om embryoinnlegget allerede når brunsten inntreffer, på samme måte som når en varsler om inseminering, og heller sende en SMS eller ringe på nytt når en ser blødningen. Gjør man det på denne måten, vil det styrke informasjonen til veterinæren, og man vil kunne rekke å endre til inseminering i stedet for embryoinnlegg, dersom embryo-dunken er tom.

I tillegg vil man slik unngå at produsenter får negative opplevelser, og unødvendig frustrasjon om embryo vil i mindre grad oppstå.

Les om NRF-embryo.

Tilbake til Nytt for veterinærer og seminteknikere.