7. SpermVital, REDX og ny teknologi i fjøset

Lesetid: ca 1 min

Temaet for denne episoden av Genopodden er oksesæd og innovasjon, SpermVital, REDX, og bruk og nytte av ny teknologi i norske fjøs.

I denne episoden har vi besøk av Halldor Felde Berg (veterinær, Geno) og Nils Christian Steig (SpermVital) som gir råd og forteller om hormoner og kuas syklus. Bonde Ole Kristian Kildal i Løten deler fra egne erfaringer med oss.

«Når du inseminerer, så er det akkurat som du går inn i en tunnel, gjennom et trangt smug som er børhalsen og så utvider det seg i livmora med røde, blanke slimhinner.» Slik skildrer Halldor Felde Berg hvordan det er å bevege seg inne i kua med et lite kamera, et endoskop.

Vi hører også bonde Ole Kristian Kildah, som sier han har blitt stor fan av SpermVital og planlegger nå bruk av REDX på alle NRF-kvigene sine.

Daglig leder i SpermVital AS Nils Christian Steig forteller at 90 prosent av kundene deres er internasjonale. SpermVital er en innovasjon finansiert og utviklet av norske bønders egen organisasjon. Det er jammen lov til å være litt stolt, og norske storfebønder er ivrige til å ta i bruk disse innovasjonene også. REDX, kjønnsseparert sæd av NRF, produseres av Geno med Intelligen-teknologien, som er det nyeste innen kjønnsseparering av oksespermier.

Følg med på brunsten, kjenn kua di, bruk brunstkalenderen og aktivitetsmåler, så er det større sjanse for å lykkes med alle sædtyper, enten det er vanlig sæd, kjønnsseparert REDX eller langtidsholdbar SpermVitalsæd eller embryo.