15. Optimal utnyttelse av grovfôrressursene

Lesetid: ca 1 min

I denne episoden av Genopodden har vi besøk av Erik Brodshaug i Tine og melkeprodusent Bjarne Ophus. Temaet er grôvfor.

Bilde av alle som var med i Genopodden-studio, f.v.: Mari Bjørke, Bjarne Ophus, Erik Brodshaug og Rasmus Lang-Ree.
I Genopodden-studio, f.v.: Mari Bjørke, Bjarne Ophus, Erik Brodshaug og Rasmus Lang-Ree. Foto: Turi Nordengen

Vi har også vært på besøk hos to produsenter i Agder, Audun Stålesen og Reinert Kjølleberg, som begge er opptatt av å utnytte gårdens ressurser godt.

Fra gras til mat

Drøvtyggernes trumfkort er at de kan omdanne gras til ernæringsrik mat til oss mennesker. Men utviklingen innen melkeproduksjon viser at kraftfôrbruken øker, og det er i tillegg økt import av råvarer til kraftfôr. I denne episoden av Genopodden skal vi snakke om grovfôr – alt fra årets sesong til hva vi kan gjøre for at graset kan bli en større del av forseddelen til kyrne.    

Hør de beste rådene fra både bønder og rådgiver:

–  Start ute på jordet og se på graset ditt før du slår, ikke se på om naboen har henta ut slåmaskina. Ha en rød tråd og plan gjennom hele sesongen, sier bonde Bjarne Ophus.

–  Du må forkaste de gamle melk-kraftfôrtabellene og fôre etter kvaliteten på grovfôret, legger rådgiver Erik Brodshaug i TINE til.

God grovfôrsesong

Årets grovfôrsesong er god. Det er mye godt grovfôr over hele landet, forteller Erik Brodshaug, så i år er det mulig for mange å teste mer ut grovfôrkapasiteten til kua. Spør om råd om du er usikker. Et godt grunnlag er fôranalyser og registrering av avling på de ulike skiftene. Det meldes om økning i innholdet av råprotein i år, gjesten i studio utfordrer flere kolleger til å utnytte nettopp dette og våge seg på et lite dropp i produksjonen før kua viser hva den er god for med godt grovfôr og mindre og riktigere kraftfôr.

Lytt til episoden her:

Se også TINEs podcast om grovfôr her