1. juni ble det innført lik frist for alle bestillinger i forkant av sædrutene. Fristen er søndagen kl. 24.00, én uke før sædruta starter opp fra depotene. Les mer

10. Genetikk og avl på ku og gris - siste nytt

Lesetid: ca 1 min

I denne episoden av Genopodden er temaet Genetikk og avl på ku og gris med siste nytt fra forskerne våre. Eli Grindflek (forskningssjef Norsvin) og Håvard Tajet (forskningssjef Geno) er gjester.

Bilde av Eli Grindflek (Norsvin) og Håvard Tajet (Geno)
Eli Grindflek (Norsvin) og Håvard Tajet (Geno) er gjester i denne episoden av Genopodden.

Forskningssjefene i Norsvin og Geno, Eli Grindflek og Håvard Tajet, forteller i denne episoden om genotyping slik både svine- og storfebønder driver med i dag. De forteller også om det å bygge seg opp kunnskap om helt nye teknologier og dukke enda dypere ned i genteknologien.

Ole Bjørner Flittie, melkeprodusent på Lesja i Gudbrandsdalen, forteller at han genotyper alle sine hundyr fordi det gir ham god oversikt over det genetiske potensialet hos dyra. - Slik kan jeg sikre meg ei ku som evner å ta opp mye grovfôr, som leverer melk i bøtta og har gode bein og jur, sier han.

Artene vi avler for er fortsatt ulike, sier forskningssjefene Håvard og Eli, men metodikken vi nå bruker går på tvers av dyreslagene. Akkurat nå forsker vi mest på cellestadiet, der vi prøver å teste ut ett og ett gen for å se hvilket som er motstandsdyktig mot sjukdom. Begge tror distribusjon av genetikk blir annerledes i fremtiden. Lytt og lær, sier vi!

Hør hele episoden her: