13. Fra bås til løsdrift for mindre fjøs

Lesetid: ca 1 min

I denne episoden av Genopodden snakker vi om å tenke over hva dine ønsker og forretningsmål er når du skal legge om til løsdrift. Her får du gode råd og erfaringer fra både bonde og rådgiver.

Bilde Fra Studio, f.v: Mari Bjørke, Lars Erik Ruud, Barbro Svorkmo og Rasmus Lang-Ree.
Fra Studio, f.v: Mari Bjørke, Lars Erik Ruud, Barbro Svorkmo og Rasmus Lang-Ree

Barbro Svorkmo er bonde med 21 kyr og kvote på 175 000 liter og har gard omtrent midtvegs på østsida av Femunden inn mot svenskegrensa. Hun starta sin utbygging med å få tilbud på et nytt fjøs som ble altfor dyrt.

I denne Genopodden forteller hun at det beste som skjedde for hennes del var tilbudet om å bli med i prosjektet Innlandsfjøs der hun møtte andre bønder og ikke minst prosjektleder Lars Erik Ruud som også er førsteamanuensis på Høgskolen i Innlandet.

Gjennom dette prosjektet fikk Barbro mange gode råd og diskusjoner og etter å ha gått noen runder med seg selv om sine egentlig ønsker og mål mener hun at hun nå er mye bedre rustet for å sikre seg lønnsomhet også etter bygging. 

Tenk bortvalg

Noe om det disse to snakker om er: Tenk over hva du vil, ønsker og har råd til. Ha mer fokus på bortvalg i stedet for alle tilvalgene. Skal det monne må du for eksempel kutte ut ungdyravdeling, kjørbare fôrbrett og stor fôrsentral. Du kan fortsatt bygge et nytt mjølkekufjøs med robot, men må kanskje finne en rimeligere løsning for ungdyra i gjenbruk av gamlefjøset? Du får kanskje ikke på plass alt du ønsket deg med en gang, men prosjektet kan bli mer lønnsomt.

Hør hele episoden her:

 

 

Se mer om prosjekt Innlandsfjøset her

Se Buskap fra besøk hos Svanhild Kvernberg i Romsdalen her.