1. juni ble det innført lik frist for alle bestillinger i forkant av sædrutene. Fristen er søndagen kl. 24.00, én uke før sædruta starter opp fra depotene. Les mer

11. Beite og beitebruk

Lesetid: ca 1 min

I denne episoden av Genopodden skal det handle om beite og hvordan sikre de beste grønne enger for storfe. Gjester er veterinær Anne Hege Hunsgaar Tajet (Geno) og rådgiver Stein Jørgensen (NLR Innlandet).

Bilde fra studio, fra venstre: Mari Bjørke, Stein Jørgensen, Anne Hege Hunsgaar Tajet og Rasmus Lang-Ree.
I studio fra venstre: Mari Bjørke, Stein Jørgensen, Anne Hege Hunsgaar Tajet og Rasmus Lang-Ree.

Veterinær Anne Hege Hunsgaar Tajet i Geno og rådgiver Stein Jørgensen fra Norsk Landbruksrådgivning Innlandet deler sine beste beiteråd i denne episoden.

Hans Ulberg-500.jpg

Hans Ulberg fra Sør-Fron. Foto: Turi Nordengen. 

Vi har også vært på besøk hos Hans Ulberg på Sør-Fron som forteller om sin beitebruk med rug og raigras og at han har oppnådd hele 580 fôrenheter per dekar i oppptak på dette beitet.

Noen tips fra denne episoden: Husk at skiftene dine er passe store slik at du får god avbeiting. Graset kan gjerne være 8-10 cm fra starten av sesongen, og det optimale er 12-15 cm senere i beitesesongen. Riktig fôring både ute og inne er viktig – du må ha noe som frister ute og noe som frister inne. Ta grovfôrprøver! Stabiliser gjerne vomma med litt silo i tillegg til vårbeitet. Legg til rette for at kua får balanse i sin vomflora, - og det ser du om du lykkes med på det som kommer ut bak!

Hør hele episoden her: