44. Norsk ost i verdenstoppen

Lesetid: ca 2 min

Det går mot Genopoddens siste episode for året, og da er det naturlig å snakke om en liten matfaglig sensasjon; nemlig norsk ost!

Programlederne Oda Christensen og Rasmus Lang-Ree i studio sammen med osteekspert Siri Helen Winther.

I studio har vå fått inn to osteeksperter. Begge har de lang erfaring i som ostedommere, og de deler det vi ikke kan kalle noe annet enn stor kjærlighet til norske oster.

Ambassadører for norsk ost

Katharina Sandberg Lund er en entusiastisk formidler av alt som har med OST å gjøre. Hun er utdannet servitør og har ledet Norges- og Oslo Servitørlaug; arrangert og vært dommer i OsloCup for servitørlærlinger og hadde i en årrekke ansvaret for de største ostediskene i landet. Hun har de siste  årene vært leder i OsteAkademiet, hos OsteCompagniet i TINE. OsteAkademiet holder ostekurs for dagligvarehandelen over hele landet. Har også vært dommer under NM i Norsk Gardsost de siste årene og dommer i World Cheese Awards, også kalt verdensmesterskapet i ost.

Der har også Siri Helen Winther, en plass som dommer. Siri Helen er grunder og driver Winther Artisan Food & Restaurant og Wither Ysteri. Hun har en helt spesiell kjærlighet til ost. Hun har i hele sin yrkeskarriere jobbet med norske råvareprodusenter.

Det er godt at vi har disse to som skal svare på alle spørsmålene vi har om norske oster, eller ost generelt. For hva er egentlig ost? Hva har skjedd med Norge som ostenasjon? Hva betyr kvalitet på grunnproduktet? 

Dette er og mere til vil du få svar på i denne episoden av Genopodden.

Hos produsentene av verdens beste ost

Som en ekstra bonus har Oda fått være utegående reporter på Øvre Gangstad gård på Inderøy. Her lager de nemlig verdens beste ost, Nidelven Blå, på Gangstad Gårdsysteri. Dette forteller Maren og Ole Morten Gangstad mer om. - Og hvordan kan det ha seg at en liten gård i Trøndelag har endt opp på alles lepper - bokstavelig talt...?

Gangstad_3.jpg
Genopodden har besøkt Maren og Ole Morten Gangstad på Øvre Gangstad gård på Inderøy som forteller om produksjonen av verdens beste ost, Nidelven Blå. Foto: Oda Christensen.

Hør episoden her: