28. Ku og kalv

Lesetid: ca 1 min

I denne episoden av Genopodden har vi besøk av Cecilie Mejdell (veterinærinstituttet) og Hanne Amundsen (veterinær og melkeprodusent). Vi skal snakke om temaet ku og kalv.

Bilde av Cecilie Mejdell, Rasmus Lang-Ree, Oda Christensen og Hanne Amundsen i podcaststudio.
F.v.: Cecilie Mejdell, Rasmus Lang-Ree, Oda Christensen og Hanne Amundsen.

Dette er et tema flere av Genopoddens lyttere har etterspurt. På gårder med melkeproduksjon blir de aller fleste kalver skilt fra kua rett etter fødselen. Økt fokus på dyrevelferd har ført til interesse for driftsopplegg der kalven får være sammen med mora, samtidig som kua melkes på vanlig måte. Men hvilke fordeler finnes det i denne driftsvarianten? Og hvilke utfordringer har det?

Vi er så heldig at vi har to dyktige fagpersoner i studioet, for å fortelle oss om akkurat dette. Cecilie Mejdell er senior forsker ved Veterinærinsituttet, og har vært leder av prosjektet SUCCEED. Dette prosjektet skal bidra til at melkekyr kan få ha kontakt med kalven sin, gjennom å utvikle vitenskapelig baserte og praktiske løsninger for dette, tilpasset dagens og morgendagens fjøs og beitebruk.

Sammen med Cecilie har vi også melkeprodusent og veterinær Hanne Amundsen, som sammen med ektemannen Ole Erik Dufseth driver en gård på Rena hvor de har løsdriftsfjøs med melkerobot, og hvor ku og kalv får går sammen de første seks til åtte ukene.

Hør episoden her eller via Spotify, iTunes eller alle andre steder du finner podcasttjenester.

Hør episoden her: