Fra 1. juni er det lik frist for alle bestillinger i forkant av sædrutene. Fristen er søndagen kl. 24.00, én uke før sædruta starter opp fra depotene. Les mer

20. Gjødsel og gjødsling

Lesetid: ca 1 min

Temaet for denne episoden var gjødsel og gjødsling. I studio hadde vi med oss Ole Paulsen (bonde) og Oddbjørn Kval Engstad (Norsk Landbruksrådgiving). Vi snakket også med Håvard Bjørgen i Yara.

Bilde fra studio. f.v. Ole Paulsen,  Oda Christensen, Oddbjørn Kval Engstad og Rasmus Lang-Ree.
Fra studio. f.v. Ole Paulsen, Oda Christensen, Oddbjørn Kval Engstad og Rasmus Lang-Ree. Foto: Geno

Denne gangen hadde vi besøk av Oddbjørn Kval-Engstad, grovfôrrådgiver i Norsk Landbruksrådgivning. Oddbjørn er nok kjent for mange fra Buskap-spaltene. Han er en virkelig nestor innen rådgiving på grasdyrking, høsting og konservering. Ole Paulsen, som er mjølkeprodusent i Stange, var også med. I julenummeret av Buskap presenterte han Toppdrift Vettenødegården med sin løsning for god driftsledelse. 

Dagens situasjon og prognoser

I denne episoden deler de av sin gode kompetanse innenfor gjødsel og gjødsling, i disse tider hvor prisene på gjødsel har gått kraftig oppover. For med en prisvekst på 60 til 100 prosent er det mange som spør seg om gjødsla nå er så dyr at vi må knipe på mengden. Men er det så lurt?

Her har Oddbjørn og Ole gode vurderinger og forslag til løsninger.

I tillegg har vi tatt en prat med kundeansvarlig i Yara Norge, Håvard Bjørgen, for å høre hva hans tanker er rundt dagens situasjon og kommende prognoser.

Hva er årsaken til dagens situasjon? Og hva kan vi forvente fremover? Er det endring i prismarkedet og forespørsel?

Hør episoden her: