Husk å bestille NRF-embryo i god nok tid

Det er viktig å bestille NRF-embryo i god nok tid, så man er sikker på at veterinæren ikke er tom for embryo akkurat når man skal legge inn.

Bilde av kviger på Store Ree.
Ikke alle embryoveterinærer har embryo i beholderen hver eneste dag gjennom hele året. Derfor er det viktig å bestille embryo i god nok tid.

Ikke alle embryoveterinærer har embryo i beholderen hver eneste dag gjennom hele året. Når det skal bestilles embryoinnlegg, er det derfor tryggest både for produsent og embryoveterinær at bestillingen skjer allerede når kviga/kua er i brunst. 

Embryoinnlegget skal skje i løpet av fem dager etter blødning. Mange stoler på at embryoveterinær har embryo i dunken, og varsler om innlegget når de ser blødningen. Hvis veterinæren ikke har igjen embryo på aktuelt tidspunkt, er det da for sent for inseminering.

Derfor er det sikrest å varsle om embryoinnlegget allerede når brunsten inntreffer, på samme måte som når en varsler om inseminering, og heller sende en SMS eller ringe på nytt når en ser blødningen. Gjør man det på denne måten, kan man rekke å endre til inseminering i stedet for embryoinnlegg, dersom veterinæren er tom for embryo.

Les mer om NRF-embryo her