Dugnad på ekstra øreprøver

Lesetid: ca 1 min

Vi ønsker å takke alle produsenter som sendte inn ekstra øreprøve på seminokse- og embryodonoremner, da en pakke med prøver ble borte på vei til laboratoriet.

bilde av kalv i snøen med GS-merke i øret
Foto: Turi Nordengen

Som en del har fått med seg, så var vi så uheldige at spedisjonsfirmaet som brukes for å sende øreprøver fra Biobank til laboratoriet til Neogen i Skottland rotet bort en pakke med 700 øreprøver i slutten av oktober 2021.

Ekstraordinær innsats

Da det ble klart at firmaet ikke greide å lokalisere pakken måtte det gjøres en ekstraordinær innsats for å prøve å minimere skaden på avlsprogrammet. Alle kalver med tapte øreprøver, som var født før 25/9, måtte vi dessverre avvise umiddelbart.

For resterende seminokseemner samt alle hunndyr, ble det sendt ut nytt utstyr for uttak av øreprøver. Vi var da så heldige at mange produsenter tok seg bryet med å sende inn en ny øreprøve. Dessverre rakk vi ikke å få genotypet alle kalvene som vi fikk inn nye øreprøver på i tide, blant annet på grunn av forsinkelser knyttet til Koronasmitte ved laboratoriet.

Av vesentlig betydning

Betydningen av dette har likevel vært at vi har fått kjøpt inn ytterligere tre svært gode seminokseemner og to embryodonoremner født i tidsrommet september til oktober 2021. Det har ikke fullt ut kompensert for de kalvene vi ikke fikk genotypet, men det er likevel av vesentlig betydning.

Vi ønsker å takke alle som har bidratt til denne dugnaden.