Gå til Tekst
Gå til Tekst
Nye eliteokser fra oktober 2017

Nye eliteokser fra oktober 2017

Vi har nylig offentliggjort hvilke NRF-okser som skal levere sæd denne perioden.

De 22 utvalgte eliteoksene av rasen Norsk Rødt Fe (NRF) kommer fra åtte ulike fylker. Oppland har flest med åtte okser, deretter kommer Sør-Trøndelag med fire, Rogaland og Nord-Trøndelag med tre og Hedmark, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, og Vest-Agder med en hver.

Omtale av oksegruppa

I gjennomsnitt har de 22 oksene 40 i avlsverdi, hele tre okser på 50 eller høyere, noe som forteller at dette er svært gode okser. Dette er noen av de første tegnene på at vi har lyktes med implementering av ny teknologi (genomisk seleksjon, der vi plukker ut okser basert på geninformasjon) i avlsarbeidet som har ført til svært rask fremgang for norske mjølkekyr (NRF).

 

Gruppen er generelt sterk på egenskapene produksjon (131 i gjennomsnittlig mjølkeindeks), jur (spesielt jurfeste framme og jurdybde) og jurhelse. Dette bidrar til at våre bønder vil kunne ha en enda mer effektiv og dyrevennlig drift med mindre sjukdom og en mer stabil og lønnsom produksjon.

Syv av oksene i utvalget er født uten hornanlegg, en av disse,11871 Engetove, er homozygot kollet (det vil si at den kun får avkom uten hornanlegg).

 

Etter omlegging til et avlssystem med genomisk seleksjon har antallet eliteokser som tas ut per år økt til ca. 50 eliteokser per år.

 

Her kan du lese om NRF-eliteoksene fra de ulike fylkene på vårt presseområde på Mynewsdesk.no:

 

Her finner du listen over alle NRF-eliteoksene

 

Eliteokseuttak 3-2017

Her kan du laste ned høyoppløselige bilder av alle NRF-eliteoksene.

 


Til toppen