Gå til Tekst
Gå til Tekst
Siste nytt om embryo

Siste nytt om embryo

Det er seks områder som nå i starten har tilgang til å kjøpe NRF-embryo. Produksjonen av embryo på Store Ree fungerer fint og det er registert drektigheter etter de første innleggene.

Bruk av embryo har stor betydning for avlsframgangen hos NRF. Det vil også kunne gi et raskt avlsmessig løft i den enkelte besetning som benytter embryo.

Områder

Områdene som nå i første omgang har tilgang til embryo:

  • Trøndelag
  • Østfold og Akershus
  • Gudbrandsdalen
  • Romsdal med omland
  • Haugalandet og Jæren
  • Sør-Rogaland

Produsenter har mulighet til å vise sin interesse og påvirke hvilke nye områder som skal åpnes for salg av embryo. Les her om hvordan det går an å melde sin interesse.

Produksjon av embryo

Donorkvigene kjøpes inn til Geno når de er kalv. De produserer embryo fra de er ca. 12 måneders alder og produksjonen varer i 3-5 måneder avhengig av hvor mange embryo som høstes. Når denne perioden er over vil kviga insemineres på normalt vis før den er klar for å bli solgt som livdyr.

 

I skrivende stund er det produsert tilsammen ca. 327 embryo.

Innlegg

Til nå er det sendt ut 191 embryo. Det er lagt inn 18 embryo i Trøndelag og 5 embryo i Østfold.

 

Det var Trøndelag som først fikk tilgang til embryo. Det er derfor der det har blitt lagt inn flest. Det er helt nylig sendt ut embryo til Sør-Rogaland, Romsdal med omland og Jæren/Haugalandet. Derfor ingen innlegg der ennå.

Påviste drektigheter

Det forventes ca. 50 % tilslag ved embryoinnlegg. Foreløpig har vi ikke nok tall til å kunne si noe om tilslagsprosenten. 

 

Av 9 drektighetsundersøkte er det påvist 6 drektigheter. Det er en lovende og positiv start.

 

Les mer om kjøp av NRF-embryo.

 

Tilbake til Nytt for avlsrådgivere.


Til toppen