Gå til Tekst
Gå til Tekst
Tre om sommermelk

Tre om sommermelk

I Buskap 4-2020 kan du lese om tre som forteller om sin produksjon av sommermelk.

Buskap har intervjuet Ove Neteland fra Voss, Runar Haugland fra Nordfjoreid og Kjartan Åsnes fra Straumsnes i Fjaler om produksjon av sommermelk.

Bedre utnytting av fjøset

Ove Neteland driver melkeproduksjon i Gjerald Gard og Maskin sammen med kona Marianne Gjerald og sønnen Ole Einar Gjerald. De har ei kvote på 305 000 liter. Voss er et område med svært skjev melkekurve, men Ove sier de selv prøver å jevne ut produksjonen så mye som mulig.

 

– Vi må rette oss etter markedet. Det verste som kan skje er at vi får ei førsteside i VG en sommer om at Tine ikke klarer å dekke etterspørselen etter melk, slår Ove fast.

 

Les hele intervjuet med Ove Neteland her

Inseminere kvigene i to grupper

Runar Haugland fra Hjalma samdrift i Nordfjordeid er både melkeprodusent og rådgiver i Tine. Samdrifta har ei kvote på 580 000 liter og relativt jamn melkekurve.

 

– Vi har de siste to tre årene følt at vi ubevisst blir dratt litt mot høstkalving, og vi blir nødt til å være litt mer bevisste på å få flere kviger som kalver i mars til juni, sier Runar.

 

Les hele intervjuet med Runar Haugland her

Puljedrift

Kjartan Åsnes driver Straumsnes Mjølk og Kjøt DA sammen med to andre. Samdrifta på Straumsnes i Fjaler har ei kvote på 420 000 liter og kjører puljedrift. Det betyr at de har ei pulje med kalvinger fra 1. februar og ei pulje med kalving fra 1. august. Dermed blir det mest melk i april – juni og september – november.

 

Kjartan forteller at de ønsker å justere litt slik at februarpulja kalver litt senere og augustpulja litt tidligere. Dette vil gi mer sommermelk.

 

Les hele intervjuet med Kjartan Åsnes her

Bidrag til mer sommermelk

Geno ønsker å bidra i dugnaden for mer produksjon av sommermelk, og har derfor rabatt på både REDX™ (kjønnsseparert NRF-sæd) og MbryO™ (NRF-embryo) fram til 15. august.

 

Les om Genos sommermelk-kampanje her


Sommermelk 2020

Se gode råd og tips fra TINE og Geno her:

 

 


Til toppen