Gå til Tekst
Gå til Tekst
Smitterisiko og ferietid

Smitterisiko og ferietid

Når du eller andre som jobber i din besetning reiser til andre land, er det en viss risiko for å få med seg smittestoffer hjem.

For den som steller eller har omgang med husdyr hjemme, er det spesielt viktig å ta forholdsregler.

 

Dersom du har vært i kontakt med utenlandsk dyrehold, skal du vente minst 48 timer fra du kommer tilbake til Norge til du har kontakt med norsk dyrehold. Selv om du ikke har vært i direkte kontakt med dyrehold i utlandet, kan det være vanskelig å vite om du har vært i kontakt med smitte. Det er derfor en god forholdregel å unngå kontakt med dyr de første 48 timene etter hjemkomst.

 

Kommer du fra områder med munn- og klauvsjuke, skal det gå minst 72 timer før du har kontakt med norsk dyrehold. Grunnen til dette er at munn- og klauvsjukevirus kan overleve i luftveiene i inntil tre døgn. Klær, støvler og annet utstyr som er brukt i besetninger i andre land må ikke brukes i norske husdyrrom.

 

Du kan ta kontakt med Mattilsynet hvis du er usikker på smittestatus i landet du skal reise til.

 

World organisation of animal health(OiE) har også en del oversikter over utbrudd av smittsomme sykdommer i verden (innenfor sine medlemsland).


Her kan du lese mer om status for Munn- og klauvsjuke i verden (OiE)

Viktig å rense klær og sko

Faren for å bli smittebærer avhenger av hvilke kontakter en har hatt. Det er ofte vanskelig å vite hvor smitten finnes. Tenk føre var og «legg igjen» så mye eventuell smitte som mulig før hjemreisen! Dette betyr å dusje så nær hjemreisen som mulig, rense/vaske sko og pakke klær og sko med usikker smittestatus i plastposer under transporten hjem. Etter hjemkomst er det viktig å vaske klær og sko og unngå å bruke dem når du er i kontakt med dyr. Klær som ikke kan vaskes, kan eventuelt henges bort i «karantene» ei uke.

Animalske produkter fra andre land

Respekter forbudet mot å ta med kjøtt, egg og melkeprodukter fra land utenfor EU. Hvis du har med deg matvarer som det er lov å ta med til Norge fra andre land, vær nøye med å håndtere matrester slik at de ikke kommer i kontakt med husdyr.


Les mer om smittevern i egen besetning her

 


Til toppen