Gå til Tekst
Gå til Tekst
Produsent-tur til Bosnia

Produsent-tur til Bosnia

6.-9. april ble det arrangert tur til Prijedor i nord-Bosnia for produsenter som har solgt dyr til Jusuf Arifagic. Det var 50 personer i følget.

Første dag gikk turen til gården til Jusuf Arifagic. Her var det omvisning i fjøset. Det var et stort, luftig og lyst fjøs med flotte dyr. Flere i følget fant noen av dyrene de hadde levert. 

 

Les om transporten av NRF-kviger til Bosnia i 2014 her

 

Det var 670 dyr i fjøset. Foto: Eva Husaas

Lyse, fine kalvebinger. Foto: Eva Husaas

Det var koster plassert ut over alt og kyrne hadde god plass. Foto: Eva Husaas

 

En stor begivenhet hadde skjedd i fjøset dagen før besøket, da den første NRF-kua som ble født i Bosnia fikk sin første kalv, Zeljka. Kalven er oppkalt etter en tolk som jobber ved den norske ambassaden i Sarajevo.

 

Les hva den norske ambassaden i Sarajevo skriver om besøket her

 

Kalven Zeljka. Foto: Eva Husaas

 

Produsentene var veldig fornøyde med det de så i fjøset og flere var lettet over at dyrevelferden var like bra som lovet for dyrene de hadde solgt. 

Konferanse i Etno landsby

Etter fjøsbesøket var følget invitert på landbrukskonferanse i Etno landsby. Her var det presentasjoner fra både Jusuf Arifagic, Tor Arne Sletmoen (daglig leder i Geno Global) og Jan Ole Mellby (styreleder Geno). Det var også foredrag fra den norske ambassadøren i Bosnia og Hercegovina, samt landbruksministre og ordførere i omegn, fyklesmannen i Una - Sana Kanton, Handelsministeren for utenlandshandel og økonomiske relasjoner og veterinær ved fakultetet i Sarajevo. Det var også mye god lokal mat og kulturelt innslag. 

Minnesmerke etter krigen

Etter konferansen var det omvisning ved minnesmerket i Kozarac, der altfor mange navn fra en massegrav under krigen stod oppført. 

 

Vi så flere minnesmerker i området, og ett av disse var en massegrav der 700 000 menneskeliv hadde gått tapt. 

 

Jusuf fortalte at det er viktig å ta de ansvarlige etter krigen, men ikke hate hele grupper av mennesker for noe som noen er ansvarlig for. Det er viktig å ikke se seg for mye tilbake, men heller holde fokuset på framtiden. De ansatte i fjøset til Jusuf er fra forskjellige etniske grupper, noe han mener er viktig for å bygge en framtid sammen. 

  

På resten av turen var det lagt inn besøk på to meierier og tur til nabokommunen der Jusuf har kjøpt beite for oppfôring av oksekalver. 

 

Se flere bilder fra Bosnia-turen her


Til toppen