Gå til Tekst
Gå til Tekst
NRF-embryo nå tilgjengelig i alle deler av landet

NRF-embryo nå tilgjengelig i alle deler av landet

I slutten av september var åtte nye embryoveterinærer på kurs. To av disse har allerede fått embryo, resten får embryo via neste sædrute.

Tredje runde med utdannelse av embryoveterinærer ble holdt i slutten av september, og flere områder er nå åpnet for kjøp av NRF-embryo. Hver enkelt embryoveterinær må fremdeles dekke forholdsvis store områder, særlig i nord og vest. To av dem har allerede mottatt embryo, resten får embryo når neste sædrute er i deres område.


De nye veterinærene er:

  • Thorunn Landa, Aust-Agder og Vest-Agder
  • Tore Simensen, Finnmark og Nord-Troms
  • Heidi Ramstad Brenna, Hallingdal og Valdres
  • Siri Flaat, Helgeland
  • Mina Heggelund, Sør i Oppland og Hedmark
  • Amalie Moen Juul, Salten
  • Jan Loopstra, Sogn og Sunnfjord
  • Charlotte Langklep, Vestfold, Buskerud og Grenland

For at veterinærene som driver med embryo innlegg skal få god trening og holde høy kvalitet på arbeidet kreves ett visst antall innlegg i året. Ettersom antall embryoinnlegg øker, utdanner vi mer personell slik at avstanden til nærmeste embryoveterinær blir mindre.

Flest embryoinnlegg i Trøndelag

Ett område skiller seg ut med flest embryoinnlegg. Godt over en tredjedel av de solgte embryoene er i Trøndelag, hvor 110 embryo er lagt inn. Rogaland er en god nummer to, med 60 embryo mens Østfold er nummer tre, med 47 embryo. Resultatet må ses i sammenheng med hvor lenge embryo har vært tilgjengelig i de forskjellige deler av landet. Her gjelder det å være våken for de andre regionene slik at ikke Trønderne stikker av gårde med den største genetiske fremgangen.

Hva er riktig tidspunkt for å legge inn embryo?

Ved kort avstand til embryoveterinær kan embryo legges inn på naturlig brunst. Da styres innleggingstidspunkt av kuas brunstsyklus og embryo kan legges inn på dag 7 etter brunst.

 

Ved lengre avstander er det mest aktuelt med synkronisering av flere kyr slik at de er klare til å ta imot embryo samtidig. Kanskje kan flere naboer avtale synkronisering slik at lang kjøring kan utnyttes mest mulig effektivt. Legges det inn flere enn 4 embryo hos samme produsent på samme dag, betaler produsenten en fast pris pr. embryo som inkluderer kjørekostnader.

 

Ved synkronisering brukes hormoner for å samkjøre eggløsningstidspunkt hos flere dyr. Hormonene brukes ikke for å kompensere for dårlig fruktbarhet.


Les mer om NRF-embryo og se fullstendig liste over embryoveterinærene her


Til toppen