Gå til Tekst
Gå til Tekst
NRF fortsetter å ta markedsandeler internasjonalt

NRF fortsetter å ta markedsandeler internasjonalt

Geno øker salget av Norsk Rødt Fe (NRF) internasjonalt for tredje året på rad og selger nå flere doser internasjonalt enn nasjonalt. Sædsalget av NRF internasjonalt var på 471.000 doser i 2016. Dette er en økning på 3.5% fra 2015.

–Internasjonalt er dette et konkurransutsatt marked, og vi er glade for å ha økt salget også de siste 12 månedene, sier administrerende direktør i Geno, Sverre Bjørnstad. – Det har vært en utfordrende periode med lave melkepriser i flere land, og det er kanskje nettopp i de periodene som økonomien utfordres på melkebruket at NRF virkelig viser sin konkurransekraft med lette kalvinger, friske dyr og god produksjon og lønnsomhet for bonden, sier han.

Norsk Rødt Fe solgt i 30 land 

Norsk Rødt Fe fra Geno er nå tilgjengelig i 30 land. Noen av de mestselgende NRF-oksene internasjonalt i 2016 var Braut-sønnen 11078 Gopollen samt 11039 Skjelvan og 11060 Nymoen. Dette er gjennomgående gode okser med eksepsjonelle egenskaper for fruktbarhet, helse, bein, kalvingsegenskaper, klauvhelse, lavt antall dødfødsler og god produksjon.

Nytt avlsopplegg med genomisk seleksjon

–Geno har i løpet av de siste 12 månedene implementert genomisk seleksjon i hele avlsprogrammet for NRF. Av omtrent 100.000 aktuelle NRF-oksekalver født hvert år, selekterer og genotyper vi 3000, uttaler Bjørnstad.

– Kombinasjonen av genotype- og fenotypeinformasjon i ett steg (One-step) gir oss grunnlaget for å velge ut de beste avkomma til bruk i NRF avlen, forteller han videre. – Vi kan med dette redusere generasjonsintervallet og tilby bøndene enda bedre og mer avansert avlsmateriell raskere.

 

– NRF-avlen utmerker seg spesielt på egenskapene helse og fruktbarhet, i kombinasjon med god produksjon. Disse egenskapene spiller en viktig rolle i bidraget til å øke holdbarheten på kyr i storfebesetninger over hele verden. God produksjon, kombinert med helse, fruktbarhet og holdbarhet, er de viktigste faktorene som bidrar til NRF-rasens økende popularitet globalt. – Geno har ambisiøse planer om å øke salget av NRF internasjonalt, og NRFs reise har så vidt begynt, avslutter Bjørnstad.

 


Til toppen