Gå til Tekst
Gå til Tekst
Nederlandske bønder på Norgesbesøk

Nederlandske bønder på Norgesbesøk

Nederlandske bønder var svært imponert både over driftsformen hos norske melkeprodusenter og NRF-kyrne de fikk se under sitt Norgesbesøk tidligere denne måneden.

Det var Geno SA som hadde lagt opp programmet for de tilreisende, som selv betalte for turen. De to første dagene tilbragte de i Rogaland der de blant annet fikk omvisning på Tine Meieriet Jæren. Siden de ikke hadde vært i landet i de påkrevde 48 timene, fikk de ikke besøke besetninger i området, men en spasertur langs Jær-stranda med beitende NRF-kyr i horisonten gjorde et uutslettelig inntrykk på dem. De fikk også oppleve cruise på Lysefjorden med utsikt til Preikestolen.

 

De to siste dagene tilbragte de i Innlandet med besetningsbesøk både i Oppland og Hedmark. I tillegg tok Eiliv Kummen godt imot dem på Øyer testingsstasjon og Sverre Bjørnstad på Store Ree, hvor de i tillegg til en utsøkt middag også fikk orientering om organisasjonen og oksene. Det praktfulle været i de skjønne omgivelsene gjorde nok også sitt til at besøket ble et fint minne å ta med seg hjem.

 

Geno har i mange år solgt NRF-sæd til Nederland gjennom datterselskapet Xsires, og bakgrunnen for turen var ønsket om å få se NRF-kyr i sine hjemlige trakter. Noen få av dem har allerede brukt NRF i besetningen, mens flere antydet at de vurderer å gjøre det etter denne turen. De uttrykte stor entusiasme over alt de opplevde og var svært imponert både over driftsformen og NRF-kyrne de fikk se på den enkelte gård.

 

Engtjern Samdrift-1

Nederlenderne var mektig imponert over at det var benyttet så mye treverk i fjøset hos Engtjern Samdrift DA på Bøverbru. At de 65 kyrne i gjennomsnitt melker 10 500 liter per år var nok også en overraskelse for dem. 

 

Engtjern Samdrift-2

Ola Tollefsrud (t.v.) er eneeier av Engtjern Samdrift DA. De tilreisende lyttet interessert da han fortalte om gården og drifta. Han har ei melkekvote på 430 000 liter og leier i tillegg 200 000 liter. Kyrne beiter fra 20. mai til 1. september, noe som er helt uvanlig i Nederland. 

 

Ihle Samdrift-1

Even Markestad (i lys t-skjorte) tok i mot de besøkende på vegne av de fire eierne av Ihle Fellesfjøs DA, også på Bøverbru. De har 60 årskyr og ei melkekvote på 530 000 liter. Årsavdråtten har ligget på vel 9000 liter, kunne han fortelle, men på grunn av to dårlige somre var den siste år på 8300 liter.

 

Ihle Samdrift-2

Dette er første sommeren kyrne i Ihle Fellesfjøs får nyte tilværelsen på beite, men foreløpig har de ikke vært så veldig interessert i år være ute, fortalte Markestad. Både han og de tre andre eierne driver egen gård ved siden av fellesfjøset.

 

Nordli-1

Også hos Tore Nordli på Norseng gård i Løten var det ivirige diskusjoner blant de besøkende. NRF-besetningen i det lyse, luftige fjøset er på vel 50 kyr. Årsproduksjonen er i underkant av 10 000 liter per ku.

 

Nordli-2

De nederlandske bøndene var tydelig imponert over åpenheten de møtte over alt. Her viser Tore Nordli fram melketanken i det gullende rene melkerommet sitt og svarer på spørsmål om både drift og økonomi. 

 

Fliflet Samdrift-1

Fjøset hos Fliflet Samdrift DA på Fåberg rommer om lag 200 dyr med smått og stort. Her melkes om lag 50 kyr året rundt og gjennomsnittlig årsavdrått er tett oppunder 10 000 liter per ku. De om lag 60 oksene fôres opp til slakt. Nederlenderne var tydelig imponert over de flotta jura hos kyrne i denne besetningen. 

 

Flifleth-2

En spesiell nederlandsk kanelkake ble overrakt som avskjedsgave på hver gård. Her er det to av de fem eierne i Fliflet Samdrift DA, Tor Grønberg (t.v.) og Anders Lier, som mottar gave og takk fra de besøkende.

 

Oyer-2

Nederlenderne var svært interessert i å høre Eiliv Kummen fortelle om alt som foregår på Øyer testingsstasjon. De stilte mange spørsmål både om håndteringen av de nyankomne kalvene, hvordan testingen foregår og om drifta i sin helhet. Alle foto: Marie S. Skaare

Fliflet Samdrift-1


Til toppen