Gå til Tekst
Gå til Tekst
Kongelig feiring av Dyrsku’n i Seljord

Kongelig feiring av Dyrsku’n i Seljord

Tradisjonen tro var dyrskuplassen i Seljord fylt av folk og fe fra hele landet da Dyrsku'n feiret 150 år. Kronprinsparet var hedersgjester og det ble satt ny publikumsrekord med fantastiske 94 248 besøkende!

Geno var også i år på plass med stand og okser, og i jubileets ånd stilte vi med en Telemarksokse i tillegg til to NRF-okser.

 

Fredagen var som vanlig storfeets dag med både kuutstilling og kjøttfeauskjon. En flott dag med mye folk og dyr, i strålende solskinn.

Seljordprisen til NRF-ku

Klauvsjukdommen digital dermatitt førte til avmeldinger til kuutstillinga, så det var et redusert antall kyr som ble stilt i år. De beste kyrne av NRF, Telemarksfe, Raukolle og Jersey konkurrerte om den gjeve Seljordprisen, mens det dessverre var for få holsteinkyr påmeldt til at de kunne delta i den konkurransen.

 

NRF-kua 663 fra Aarsland på Bryne stakk av med seieren. Harmonisk ungku med god høyde, litt overbygd, elegante bein, godt kryss og superjur med godt feste og speneplassering, var dommernes vurdering av kua. De ga 9 poeng for kropp og bein og 4,5 poeng for jur.

 

Dyrskuprisen 2016

Seljordprisen for beste ku uansett rase gikk til Aarsland på Bryne. Andreas Aarsland og sønnen Magnus Varhaug Aarsland, som stilte vinnerkua, mottok premiene fra varaordfører i Seljord, Jon Svartdal. Foto: Rasmus Lang-Ree

Kåring andre raser

Beste telemarkskua hadde Torfinn Knutsen i Birkeland, mens Gunhild Dangstorp fra Sarpsborg hadde beste rødkollekua. Aarsland på Bryne fikk ikke bare Dyrskuprisen, men hadde også utstillingens beste jerseyku.

Kalvemønstring

Deltakerne under kalvemønstringen viste imponerende innsats, selv om samspillet kalv – mønstrer ikke alltid var like enkelt. Dommer Anna Kristine Aarsland var en meget pedagogisk dommer som la vekt på å oppmuntre og lære deltakerne hva som er viktig med mønstring. Brede smil og øyekontakt med dommeren er viktig, men lett å glemme når kalven er gjenstridig!

 

Vinneren i klassen 5-10 år ble Luna Moen Dalviken fra Heddal, mens Malin Regine Fotland Øgland fra Bryne ble kåret til vinner i klassen over 10 år. Marie Hognestad Brådli fra Kvernaland vant ungdomsmønstringen.

Mat og sunt bondevett

EAT-stifter Gunhild Stordalen gjestet Dyrsku'n for første gang og ga uttrykk for at det var noe hun hadde sett fram til lenge. Hun sa at for henne representerer Dyrsku'n sunt bondevett og at det ikke går an å snakke om mat uten å snakke med landbruket. Mat er verdens største helseproblem. Flere flere dør i dag av fedme enn av sult og flere dør av usunt kosthold enn av røyking. Vi møter en global epidemi av kostholdssjukdommer og landbruket har uheldige miljøeeffekter som klimagasutslipp og avskoging. Det gjelder å finne løsninger som er bra både for maten, helsa og miljøet, og Stordalen mente at vil være mulig.

 

– Det som er sunt for oss er bedre for klimaet og miljøet og vice versa, sa Stordalen, som karakteriserte EAT som verdens viktigste gruppearbeid.

Kongelig besøk på Geno-standen

Geno var på plass med stand og tre okser på Dyrsku'n. Standen var som vanlig godt besøkt, og Telemarksoksen 42017 Dølahushaugen og NRF-okseene 11510 Leivdan & 11443 Sørmarka var spennende å se både for store og små. Det var også populært å se levende sædceller fra okse i mikroskop. Sæduttakene samlet som vanlig et stort publikum, og i år var det storfint besøk på standen. Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon Magnus ble tatt imot foran husdyrbygget av styreleder i Geno, Jan Ole Mellby. På Geno-standen fikk de en kjapp innføring i Genos virksomhet i både inn- og utland. Kronsprinsen sa senere til pressen at han var imponert over innovasjonsevnen i landbruket, og ikke minst av bredden i innovasjoner fra high-tech til nisjeproduksjon av mat.

 

Geno-stand

Geno-standen var i år bemannet av Ole Nyhus (f.v.), Agnete Børresen, Jan Ole Mellby, Hans Storlien og Sigbjørn Karlsen. Foto: Christina Blakstad, Tyr


Til toppen