Gå til Tekst
Gå til Tekst
Hvilke dyr bør man legge inn MbryO™ på?

Hvilke dyr bør man legge inn MbryO™ på?

Vi har nå rabatt på MbryO™ (NRF-embryo) fram til 15. august, men hvilke dyr bør man legge inn embryo på? 

 

Vi ønsker å bidra i dugnaden for å få mer sommermelk, og har derfor 500 kr rabatt på MbryO™ fra 1. mai – 15. august. Vi har også rabatt på REDX™ (kjønnsseparert NRF-sæd) i samme periode. 

 

Les om sommermelk-kampanjen her

Hvorfor kjøpe embryo?

Et embryo fra Geno har de potensielt beste foreldrene i landet, både på morssiden og farssiden. En embryokalv representerer de mest spennende genetiske kombinasjonene som NRF-rasen kan tilby.

 

Ved å legge inn et embryo kan man få en kalv med høy avlsverdi fra ei ku med lav avlsverdi. Dette er derfor den raskeste måten å forbedre genetikken i egen besetning.

Hvilke dyr bør man legge inn embryo på? 

Når en skal velge hvilke dyr en vil legge inn embryo på, er det lurt å begynne i god tid med å legge en strategi.

 

Først må en finne ut hvilke dyr i besetningen som er aktuelle å legge inn embryo på. Hvis du har genotypet hunndyrene i besetningen er dette et veldig godt hjelpemiddel. Spar de kvigene/kuene med høyest avlsverdi til vanlig inseminering, gjerne med kjønnsseparert sæd (REDX™).

 

Plukk ut de dyrene med lavest avlsverdi og følg med på at de er i riktig hold. Det er, som i de aller fleste andre tilfeller, lettest å lykkes på kviger, men mange har allerede god erfaring med å legge inn embryo på eldre kuer også! Har du en 3-4 kviger som ligger lavt i avlsverdi så kan disse være gode kandidater.

Naturlig eller synkronisert brunst

Bor embryoveterinæren i ditt område nærme deg, så kan embryoene legges inn på naturlig brunst. Er avstanden stor bør kvigene synkroniseres slik at de er i brunst samtidig. Følg med på brunsten og kontakt embryoveterinæren i god tid. 5 dager etter blødning er rett tidspunkt for embryoinnlegg. Dette gjør at om du har gått glipp av en brunst, så kan du fortsatt legge inn embryo 5 dager etter blødning.

 

Tenk litt over hvilke egenskaper du ønsker å forbedre i besetningen, og plukk ut embryo som passer med det du ønsker deg. Embryoene du har å velge mellom finner du i embryokatalogen i oksekatalogen på nett, og de ligger under området du hører til.

 

Les mer om hvilke dyr man bør legge inn embryo på i Buskap 2-2020

Embryo i økologiske besetninger

I Mattilsynets veileder for økologisk landbruk står det at «Naturlig bedekning er å foretrekke, men inseminering er tillatt. Andre former for kunstige eller assisterte reproduksjonsmetoder, for eksempel embryooverføring og kloning, er forbudt.»

 

Embryo kan derfor ikke benyttes i økologiske besetninger.

 

Les mer om kjøp av MbryO™ her

 


Til toppen