Gå til Tekst
Gå til Tekst
Fornøyde kinesere på Geno-besøk

Fornøyde kinesere på Geno-besøk

Ei gruppe på 34 kinesere fra Shandong-provinsen var 20. november på besøk hos Geno på Store Ree og melkeprodusent Tore Nordli i Løten.

Målet med turen til Europa var å besøke landbruksutstillingen EuroTier i Hannover samt å komme til Norge for å studere norsk landbruk og NRF.

 

Shandong Dairy Association var arrangør for turen, der også Fiona Yin, representant for Geno i Kina var med. Hun forteller at Geno Kina har hatt et mangeårig samarbeid med Shandong Dairy Association og at de også har vært involvert i planleggingen av denne turen.

 

Shandong er en av de største provinsene i Kina med om lag 100 millioner innbyggere. Landbruk er en svært viktig næring og meierisektoren i Shandong er rangert på 4.-5.-plass.

Ønsker å kjøpe NRF-sæd

Gruppa satte stor pris på å få komme til Store Ree. Her fikk de en grundig presentasjon av Geno og NRF. Deltakerne var veldig interesserte og stilte mange spørsmål. Av gruppa på 34 var det 15 bønder. Noen av dem hadde ganske god kjennskap til NRF fra før, men så langt har ingen av dem benyttet NRF i sin besetning. Flere av dem ønsker imidlertid å kjøpe sæd fra Geno. Etter svært gode forsøksresultater med NRF i kinesiske besetninger, anbefaler den kinesiske «Animal Genetic Resource Committee» og Landbruksdepartementet i Beijing NRF som en kombinasjonsrase. – Dersom forholdet mellom Kina og Norge normaliseres, bør det være et stort marked for NRF i Kina, sier Fiona Yin.

 

Mr. Zhang, delegasjonens leder og president i Shandong Dairy Association, oppsummerte møtet hos Geno som svært meningsfullt og positivt.

Uforglemmelig opplevelse

Etter Store Ree gikk turen til Norseng gård og Geno-medlem Tore Nordli i Løten. Slik Fiona beskriver det var dette en «en gang i livet-opplevelse» for kineserne. Etter take-away-pizza i fjøset omringet av kalver, kyr og kalvingsklare kviger fortalte Tore Nordli om gården sin og ga en detaljert beskrivelse av drifta, som de besøkende satte stor pris på. De fikk også oppleve en improvisert navneseremoni for en nyfødt kalv som fikk navnet "Linli", det samme som generalsekretæren i Shandong Dairy Association heter.

Møte med myndigheter og institutter

I løpet av de tre dagene gruppa var i Norge besøkte de også NMBU, NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomi) og Veterinærinstituttet samt Landbruks- og matdepartementet og Tine. Deretter gikk turen videre til Sverige før de returnerte til Kina.

 

Se bildemontajsen fra Europa-turen som Geno har fått som takk for god mottakelse


Til toppen