Gå til Tekst
Gå til Tekst
Feststemning på Jærmessa 2016

Feststemning på Jærmessa 2016

Jærmessa bød også i år på fest i utstillingsteltet på Varhaug. Lørdag var det duket for ungdomsmønstring og kuutstilling og søndag var det kalvemønstring.

– Teltet fyltes av kyr og bønder og en litt spent stemning bredde seg. Kyrne ble vasket etter transporten og fikk siste finpussen. Nystrøkne skjorter hang langs teltduken og dommerne var skjerpet. Stasband, premier og flotte kubjeller lå og ventet på de fineste kyrne, forteller Liv Kristin Sola i Bondevennen.

Ungdomsmønstring

Først ut var ungdommene. I mønstringsklassen er det hvordan mønstrer håndterer kua i ringen som avgjør, om de leier og stiller kua rett og har et godt øye til dommeren. De tre mønstrerne fikk ingenting gratis fra kyrne denne dagen. Den som klarte utfordringen best var Marie H. Brådli. Dette var en svært etterlengtet seier for Marie. Hun har mønstret ku og kalv siden hun var liten, men har aldri vunnet ungdomsmønstringen på Jærmessa – før nå.

 

Vinner ungdomsmønstringen Marie Brådli

Vinner av ungdomsmønstringen ble Marie H. Brådli (20). Her med kua Naomi.

Kuutstilling

Under den påfølgende kuutstillingen var kyrne delt inn i en klasse for Jersey, en for Holstein og to for NRF (1. kalvskyr og eldre).

Miss Jæren

Inn i ringen kom seks kyr, den beste 1. kalvskua og den beste eldre kua fra hver rase. Dommerne fra de respektive raselagene vurderer og setter opp sin individuelle rekkefølge, men får ikke stemme på egen rase. Med 1-tall både fra Norsk Holstein og Norsk Jersey var det ingen tvil: 653 fra Skretting Ku ble suveren vinner av tittelen «Miss Jæren» (toppbildet).

Årets Gullku

En viktig markering under Jærmessa er kåringen av den mest holdbare kua. Vinneren her kan titulere seg «Årets Gullku». Fire kyr var påmeldt i denne klassen. Til slutt var det jerseykua 444 Malena fra Kåre Sigurd Undheim som stod igjen med høyest poengsum. Med åtte kalver, høy avdrått og lavt celletall ble kua umulig å slå for de yngre deltakerne. Malena er etter 27010 Q Hov og morfar er 136 Q Handix. Hun har en gjennomsnittlig avdrått på 11.277 kg EKM og et imponerende celletall på 77.

 

Årets Gullku

«Årets Gullku» ble jerseykua 444 Malena fra Kåre Sigurd Undheim. Samme kua ble også kåret til beste jerseyku. Det er Sindre Årsvoll som leier kua.

Kalvemønstring

På søndag var det kalvemønstring. 15 barn fordelt på to klasser etter alder stilte fulle av forventning og håp om at de kunne reise hjem som beste mønstrer i sin klasse. Alle kalvene var vasket og børstet og mange var også fint klipt. Mønstrerne var stilig kledd i hvitt og svart og gjorde stas både på seg selv og kalven – og på foreldre og besteforeldre på sidelinja!

 

Dommeren fikk en vanskelig jobb. God kontakt med kalven og oppmerksomhet på dommeren til enhver tid ble til slutt det som skilte ut de beste mønstrerne. 

To aldersklasser

I klassen 10-15 år ble det finaleomgang mellom Maria Skretting (12) og Malin Regine Fotland Øglænd (12). Det var lite som skilte de to, men til slutt ble Malin Regine kåret som vinner av klassen.

 

Beste kalvemønstrer

Malin Regine Fotland Øglænd (12) ble vinner av kalvemønstringen klassen 10-15 år.

 

I klassen 4 -10 år var det tett løp mellom Annelin Helland (7) og Jannike Anda (8). For Jannike ble det en knalldebut. Hun ble nemlig kåret som vinner av klassen sin den aller første gangen hun deltok på kalvemønstring. Som seg hør og bør kom alle de andre deltakerne på delt 3. plass.

 

Beste kalvemønstrer 4-10 år

Jannike Anda (8) ble vinner av kalvemønstringen klassen 4 -10 år.

 

Vinner av holsteinklassen

Vinner av Holstein-klassen ble nr 871 Ukullele fra He-Rosnes, her leiet av Einar Rosnes.

Beste 1. kalv NRF

Vinner 1. kalv NRF ble kua 749 fra Skretting Ku, leiet av Maria Skretting (12).  Alle foto: Bondevennen

 

 

 


Til toppen