Gå til Tekst
Gå til Tekst
Feil avlsverdi på NRF-oksen 11966 Lora

Feil avlsverdi på NRF-oksen 11966 Lora

Det er oppdaget feil på prøvene til NRF-oksen 11966 Lora. Avlsverdiene på denne oksen er derfor ikke korrekte, og det tas nye prøver av oksen. Den er trukket fra distribusjon inntil resultater foreligger.

Det er oppdaget at 11966 Lora har ekstremt høy heterozygotigrad. Ved nærmere undersøkelse viser det seg at oksen er tvilling. Dette betyr at han har fått med seg DNA fra tvillingen i prøvemateriale (på grunn av utveksling av blod under fosterstadiet). Vi har iverksatt en ny genotyping av oksen.

Sjanse for at avlsverdiene er overvurderte

Oksen har en total avlsverdi på 21 og det er 50% sjanse for at avlsverdien er overvurdert. Profilen på delegenskapene vil også da være feil. Den får antagelig mer ekstreme utslag på delindekser ved ny genotyping, gitt at dette kun er hans DNA. Avlsplanlegging med denne oksen per idag blir derfor misvisende.

 

11966 Lora blir ikke distribuert før nye resultater foreligger. Hvis oksen ikke faller for mye i avlsverdi, fortsetter den som eliteokse så fort den er klarert. Det betyr at den ikke er trukket fra eliteokselista men at vi stopper distribusjonen inntil videre.


Til toppen