Gå til Tekst
Gå til Tekst
Embryo-oksekalv på toppen

Embryo-oksekalv på toppen

Den beste NRF-kalven i denne gruppa med genotyping, er en embryo-oksekalv med 42 i indeks, 23 poeng høyere enn faren sin og 12 poeng høyere enn den biologiske mora.

Rapport fra en jublende avlssjef i Geno, Håvard Tajet: - Vi kan melde om  at  Bullit er ferdigkjørt og den beste kalven i denne siste batchen med 1663 genotyper er en embryo-oksekalv med hele 42 i avlsverdi!

 

Håvard Tajet.jpg

Håvard Tajet

 

Embryo-oksekalven har hornstatus Kh (heterozygot kolla), den har egenskapen kappakasein BB (osteprodusent-tilpasset), og har 42 i total avlsindeks, noe  som er hele 23 poeng høyere enn faren til kalven, 11983 Skreien som ikke har gått som eliteokse, men ble utvalgt til embryobruk. - Profilen på egenskapene til embryooksen ellers er også veldig jevne, så dette kan nok bli en populær kar, forteller Håvard.

 

Den biologiske mora til kalven kom opprinnelig  fra Lars Jørgen Gangås, Fannrem, Trøndelag. Hun hadde 30 i  avlsverdi med delindeksene 119 på melk, 123 på jur og 127 på bein.11284 Skretting var far til henne og morfar til embryooksekalven.

 

- Her ser du et godt eksempel på hva satsing på embryoproduksjonen kan gi oss, sier en entusiastisk Håvard Tajet, leder i vår FUI-avdeling (avlsavdelingen).  - Denne embryooksekalven er født hos Leif Ove Sørby, Vestfossen i Øvre Eiker, Buskerud i Viken fylke. 

Embryotilbud fra Geno

Nå kan du se liste over aktuelle tilgjengelige NRF-embryo fra Geno direkte i oksekatalogen her.

 

Les mer om hvorfor embryo i NRF-avlen her.

Kappakasein

Kappakasein er proteinet som, når destabilisert med enzymet rennin, får melk til å koagulere. Kombinasjonen BB fører til en økning av osteutbyttet på 3-7 prosent i forhold til AA-kombinasjonen, og det er nettopp den kombinasjonen denne oksen har. Les mer om ulike kaseinvarianter i melk her.

Kollete dyr

Genparet kan bestå av to gener for hornanlegg (hh), to gener for kollethet (KK) eller ett av hvert (Kh). I de to siste tilfellene vil kua være kollet. Dette er fordi kollethet dominerer over hornanlegg, slik at dersom det er minst ett gen for kollethet til stede, vil dyret være kollet. Les mer om kollet-genet her.

 

 


Til toppen