Gå til Tekst
Gå til Tekst
Dyrskuprisen til NRF-ku fra Kurompa Samdrift

Dyrskuprisen til NRF-ku fra Kurompa Samdrift

Dyrskuprisen for beste ku ble delt ut av Bård Tufte Johansen og gikk til NRF-kua 548 Maggi fra Kurompa Samdrift i Bø i Telemark. Regnværet hindret ikke kuutstillingen i å bli godt gjennomført og med trekkplasteret Braut strømmet det på med folk til Geno sin stand gjennom hele Dyrskuhelgen i Seljord.

Geno hadde mye besøk på standen på Dyrsku'n helgen 8. - 10. september. Mange hadde hørt om oksen Braut som er kjent for et sædsalg på nesten en halv million doser til ca 30 land. Han fylte nylig 15 år og mange kom innom standen for å se Braut og ta bilde. Til og med Landbruks - og matminister Jon Georg Dale kom for å kikke på Braut.

 

Styreleder i Geno, Jan Ole Mellby, tok i mot Landbruks- og matminister Jon Georg Dale som var innom standen for å hilse på Braut. Foto: Ingunn Nævdal. 

 

I tillegg til styrelederen var det denne gjengen som passet på oksene og tok i mot besøkende på Geno sin stand. Fra venstre: Marius Grinden, Kjetil Lunde, Agnete Børresen, Elisabeth Gjems og Ingunn Nævdal. Foto: Njål Vestøl, TINE.

 

Oppdretterne av 10177 Braut, Torbjørg og Ommun Braut, kom også innom for å hilse på. Bakerst står Sønnen Elling Braut, som driver gården i dag, sammen med sønnesønnen. Foto: Ingunn Nævdal

 

Solveig Cottis Hoff og Øyvind Froknestad giftet seg på Dyrsku'n og det flotte brudeparet tok turen innom Geno sin stand for å posere med kjendisoksen Braut. Foto: Ingunn Nævdal.

 

Ku-utstilling med bare dyr fra grønne besetninger

Tilsammen 35 kyr ble vist frem under dømmingen. Dette er bare halvparten av det normale. Årsaken til dette er at det var mange som ikke fikk stille kyr i år på grunn av at det var krav om at det bare skulle stilles ut dyr fra såkalt «grønne besetninger». Grønne besetninger skal være fri for den smittsomme diaré og hoste-sykdommen BRSV/BCOV.

Beste NRF-ku med nesten perfekt jur

Det var beste Telemarksku og beste NRF-ku som konkurrerte om Dyrskuprisen. Ingen andre melkekuraser ble stilt ut på Dyrsku'n i år. Svein Egil Skartveit fra TINE og Hans Storlien fra Geno dømte NRF-kyrne og landet tilslutt på 548 Maggi fra Kurompa samdrift som beste NRF-ku. Kua fikk 4,5 poeng for jur og 8 for kropp og bein. Dommerne omtalte henne som ei harmonisk fin ku, men litt muskelfattig. Litt låg type med gode bein og fin gange. Flott jur med spesielt godt festa framjur og perfekt speneplassering. Far til kua er 10798 Vangen og morfar er 10232 Sand.

 

Den endelige avgjørelsen om hvem av de to kyrne som skulle få Dyrskuprisen ble tatt av et dommerpanel fra scenen. Fire av fem stemte på NRF-kua som dermed fikk Dyrskuprisen og var "best in show".

 

Dommerne Svein Egil Skartveit og Hans Storlien vurderer her ku nr. 1242 til Leif Ove Sørby fra Vestfossen. Jan Ole Mellby informerte fortløpende fra scenen om hvilke dyr som ble mønstret og bedømt. Foto: Ingunn Nævdal.

 

NRF-kua 548 Maggi til Kurompa Samdrift konkurrerte om Dyrskuprisen med Telemarksfe-kua 245 Lauvros til Torfinn Knutsen. Foto: Ingunn Nævdal.


Til toppen