Gå til Tekst
Gå til Tekst
Dyrsku'n i Seljord 2015

Dyrsku'n i Seljord 2015

Dyrsku'n i Seljord er Norges største handels- og landbruksmesse og ble i år arrangert for 149. gang. Geno stilte som vanlig med stand i husdyrhallen med visning av okser og demonstrasjon av sæduttak.

Fredag 11. september var det blant annet kuutstilling og kalvemønstring. Strålende vær gjorde utstillingen til en ekstra flott opplevelse både for folk og fe.

Dyrskuprisen til jerseyku

Dyrskuprisen gikk til jersey-kua 809 Smurfi. Hun ble best av Jersey-kyrne og ble kåret av dommerne til den fineste kua på tvers av raser. Eier er Harald Kollerud, Åmot i Telemark og kua ble mønstret av Kine Kollerud. Kua fikk 9 poeng for kropp og bein og 4 poeng for jur og spener.

 

Dommerne kommenterte at kua har bra størrelse, fin kroppsdybde og fin overlinje. Beina er velstilte med fin beinbygning. Hun har et flott jur med god speneplassering. 

Beste NRF-ku

Av NRF-kyrne var det 9979 Nala som ble best. Kua er fra Joa Melk DA, Sola på Jæren og ble mønstret av Marie Hognestad Brådli. Dommerne ga henne 8,5 poeng for kropp og bein og 4,5 poeng for jur. Far til kua er 28006 R. Facet. Dommerne uttalte at hun er ei lang, åpen og fin ku med hellende kryss. Hun har gode, sterke og reine bein, men tendens til litt vridde klauver. Juret er veldig godt festa med god speneplassering. Eneste minus er at juret er litt baktungt.

 

Beste NRF 2015

Dommerne var enige om å gi beste NRF-ku 9979 Nala andre plass blant de tre beste kyrne på tvers av raser. Foto: Ingunn Nævdal

 

Nesten 30 NRF-kyr ble stilt ut og dommerne for NRF var Gro Knutsen og Svein Egil Skartveit. Begge er avlsrådgivere i TINE.

Beste telemarksku

Av telemarkskyrne var det 210 Heimros fra Gunnar Haugo, Rauland i Telemark som gikk til topps. Kua fikk 8,5 poeng for kropp og bein og 4 poeng for jur og spener. Kommentaren fra dommerne var at hun er en rasetypisk telemarksku, lavstilt med gode bein og et velforma samt godt festa jur. Kua fikk også «Dyrsku-bjølla».

Kalvemønstring

Hele 25 deltakere hadde meldt seg på kalvemønstringen. Amalie Dyvik fra Sandnes vant i klassen 5-10 år og Heidi Skårland fra Bryne vant i klassen 10 år og oppover.

Publikumsrekord fredagen

Sol og varmt vær bidro til at det ble satt publikumsrekord fredag med over 30.000 besøkende. Det fine været holdt dessverre ikke gjennom helgen og pøsende regn søndag førte til at det totalt ble noen færre besøkende i år sammenliknet med fjorårets rekord på 88.000. 

Populær Geno-stand

De store NRF-oksene trakk mye folk til Geno sin stand. Mange synes også det var spennende å se på levende sædceller i mikroskop. Andre kom bort for å prate om avl og fruktbarhet i egen besetning. To ganger per dag var det visning av sæduttak og informasjon om Geno over mikrofonen. NRF-oksen 11729 Hylland gjorde jobben sin hver gang og leverte «varene». Han ble godt passet på av Harald Jensen og Kjetil Lunde som var med fra Store Ree. 

 

Geno-stand

Det var et jevnt sig av publikum som kom innom Geno sin stand inne i husdyrhallen. Her er det Kristin Mengshoel (t.v.), Ingunn Nævdal og Agnete Børresen som står klare til å svare på spørsmål. Foto: Kjetil Sunde 

Klare for 150-årsjubileum neste år

Neste år er det 150-årsjubileum for Dyrsku'n. Vi gleder oss allerede til vi igjen skal være tilstede i Seljord, vise flotte NRF-okser, treffe bønder og fortelle store og små blant publikum hva Geno står for. 


Til toppen