Gå til Tekst
Gå til Tekst
Beste NRF-ku på Dyrskun 2014 var 0684 fra Halvor Skjulestad i Fyresdal.

Dyrskun i Seljord 2014

Rekorddeltagelse med 88 000 innom portene i Seljord i løpet av tre dager i år. I Husdyrhallen var de store oksene og sæduttaket med Geno og NRF-oksene den helt klart største attraksjonen.

Også det å få se på sædceller i mikroskop var spennende for både store og små. Geno har ikke tall på hvor mange som var innom standen vår alene, men vi var for det meste fem personer til stede og var fullt opptatt med å svare på ulike spørsmål hele dagen fra utstillingen åpnet klokka ni til den stengte klokka åtte om kvelden!

Det er imponerende hva lokalsamfunnet har fått til i Dyrskun, og veldig positivt å oppleve at husdyra fortsatt har så viktig en plass i arrangementet. Tradisjonen og det moderne møtes på Dyrskun og mye liv og røre gjør at folk kommer tilbake år etter år og nye kommer også tydeligvis til.

Kumønstring

Seljordprisen var ikke lett å dele ut denne gangen. Etter første sluttrunde sto alle de tre aktuelle kyrne (den beste fra hver rase) helt likt. Dermed måtte avgjørelsen følge regelen om at den eldste kua vant. Alle de tre aktuelle kyrne var født samme år, så da måtte prisen gå til den som var født tidligst på året! Dermed ble Jerseykua 642 Gulli nr 1, NRF-kua nr 2 og Telemarkskua nr 3! Så får nå hver og en vurdere og diskutere avgjørelsen, men slik er reglene!

 

Beste NRF-ku ble 684 fra Halvor Skjulestad i Fyresdal. Kua fikk 8,5 for kropp og bein og 4,5 for jur og spener og ble kommentert som ei velbygd, harmonisk ku med bra bein og velforma jur med fin speneplassering og godt festa jur. Far til kua var 10115 Raastad og morfar 5694 Brenden. Kua var født i 2010, produserte 9474 kg i fjor og fikk sin tredje kalv i august i år.

Dommerne for NRF var Ester Ryen Tråen og Gro Knutsen.

 

Beste Telemarksku ble 203 Gullros fra Gunnar Haugo i Rauland. Denne kua fikk også Dyrsku'bjølla. Den var også født i 2010 og produserte sist år 4302 kg.

 

Beste Jerseyku ble 642 Gulli fra Harald og Kine Kollerud. Denne kua fikk også Seljordsprisen som beste ku på Dyrskun 2014. Faren til denne var 27019 Dj Hovborg. Det var ikke oppgitt produksjonsdata på denne, men hun var født i 2010 og kalvet i desember 2013.

Kalvemønstring

Hele 22 deltagere var påmeldt til kalvemønstring. Både mønstrerne og kalvene var veldig flott oppdresset, og det var utrolig morsomt å se hvordan de også tok instruksjon fra dommerne Anna Kristine Aarsland og Mathilde Mellemstrand.

Kalvemønstring alder 5 - 10 år:
1. Ingebjørg Årlid Bjørge
2. Kolbjørn Thingelstad Skålien
3. Tyrli kleiva.

Kalvemønstring alder 10 år og eldre:
1. Malin Roligheten.
2. Magnus Aarsland.
3. Johan Aarsland.

Kumønstring for ungdom

Her var det færre deltagere, men du verden hvor flinke disse ungdomsmønstrerne er til både å preparere kua og å mønstre. Det er mange voksne som har veldig mye å lære her.

Vinnerrekkefølge:
1. Anna Kristine Aarsland.
2. Ellen Marie Aarsland.
3. Marie Hognestad Brådli.

Dommer her var Mathilde Mellemstrand.

Demonstrasjon av sæduttak og Geno-stand

To ganger daglig viste Geno fram sæduttak i husdyrhallen. Dette gir oss anledning til å fortelle litt folkelig om det vi driver med og avlen på den friske, fruktbare og produktive NRF-kua.

 

NRF-oksen som var med til Seljord var 10951 Brønstad med 13 i avlsverdi,10984 Kjelby med 15 i avlsverdi  og ungoksen 11601 Jare. Sistnevnte var flink og flittig og viste seg fra sin beste side når han og Harald Jensen og Jimmy Marken demonstrerte sæduttak. Dette er et veldig populært innslag som samler mye folk i husdyrhallen og som igjen bringer mange folk til Geno-standen!

 

Fra Geno deltok ellers Kristin Mengshoel, Agnete Børresen og Mari Bjørke og vi fikk god hjelp av Njål Vestøl som er avlsrådgiver for oss i Tine også.


Til toppen