Gå til Tekst
Gå til Tekst
Avlsdiplomer og kalvemønstring på Landbruksdagen i Valdres

Avlsdiplomer og kalvemønstring på Landbruksdagen i Valdres

Landbruksdagen i Valdres ble arrangert på Valdres folkemuseum 25.-27. august. En av hovedattraksjonene på landbruksdagen er kalvemønstringen. I tillegg ble det overrakt avlsdiplom til oppdrettere av tre NRF-eliteokser.

Vidar Eltun, ordfører i Vang kommune, åpnet arrangementet med en velkomsttale der han fortalte om viktigheten av landbruksnæringa.

Overrekkelse av Genos avlsdiplomer

Tre NRF-okser fra Valdres ble eliteokser etter eliteokseuttak i juni 2017. 


Den med høyest avlsverdi, på hele 50 (alle avlsverdier er oppgitt etter avlsverdiberegning 26. september.), er oksen 11862 Melby, født 19.10.15 hos oppdretter Cathrine Lykken Melby og Ingar Melby fra gården Melby i Dale, Øystre Slidre. Oksen er kollet, det vil si at den er født uten hornanlegg, og gir avkom som produserer mye melk med høyt protein- og fettinnhold. Oksen gir også døtre som er gode på lekkasje, jur og jurhelse.

 

Den med nest høyest avlsverdi av de tre, på 40, er oksen 11851 Ranheim. Oksen er født 13.09.15 hos oppdretter Ingeborg Jordheim Brenna og Svein Jørgen Ranheim på gården Ranheim i Ranheimsbygde. Denne oksen er også god på produksjon og gir i tillegg gode jur og god helse hos døtrene.

 

Den tredje valdresoksen, med en avlsverdi på 38, er oksen 11854 Presthegge. Den er født 26.09.15 hos oppdretter Torstein Presthegge på Presthegge i Heggebygde i Øystre Slidre. Oksen er kollet, gir døtre med mye melk med høyt protein- og fettinnhold og god fruktbarhet. Den er også god på jur og jurhelse.

  

Det var Geno-kontakt Tove Grethe Kolstad som stod for overrekkelsen.

 

Vi gratulerer diplommottagerne!

 

Her kan du lese mer om kriteriene for å få avlsdiplom

Kalvemønstring

I år var det 13 deltakere på kalvemønstringen, disse var mellom 4 og 13 år gamle. Noen deltok for første gang, andre hadde deltatt tidligere.

 

 

Fornøyde kalvemønstrere etter premieutdeling. Foto: Tove Grethe Kolstad.

Ved kalvemønstring er det viktig at kalv og mønstrer har god kjemi og trives i hverandres selskap. Gjensidig respekt er også viktig. Ungene hadde satt navn på kalvene; Bamsemums, Tingeling, Hopp og Sprett, Willie, Gulla med mer. Kalvene er stort sett veldig sosiale og koser seg sammen med barna. Dyrene blir vant til å gå i band, rolige og tillitsfulle. Dette er noe som preger dyra og henger i resten av livet.

 

Konferansier Arnfinn Beito gikk rundt mellom kalver og unger og intervjuet dem; navn, alder, kalvens navn, hvor lenge de hadde trent med mer. Her kom det fram mange gode poeng. Smukk i lomma er juks mente Beito, men det var ikke ungene enige i. Har du bursdag om tre uker blir det feil å si at man er så gammel i dag.

 

Dette er framtidas gårdbrukere, sa Beito. Dette er rekruttering.

 

Det var to vinnere i år, begge fra Øystre Slidre.

 

Ola Thon Rogne på 11 år, med kalven (Ford) Mustang. Kalvens far er kjøttfe av rasen Limousin og mor er NRF (Norsk Rødt Fe). Han prøvde først en annen kalv men var ikke helt fornøygd og bytta til Mustang. Det var en fulltreffer fra første stund. Mustang kunne trikset å hoppe over en planke, men det så ikke dommerne. I tillegg var den nyvaska og hadde vannkjemmet hår. Ola er glad i alle dyr og har «godt lag» med dem. Han har hest hjemme. Ola mønstra kalv for første gang.

 

Den andre vinneren var Karl Hillestad Sollie på snart sju år. Han har hatt kalv på kalvemønstring fire ganger. Karl trives også godt med dyr. Kalven hans er en NRF-kalv med god avstamming og kandidat til å bli avlsokse hos Geno. Kalven vart litt sliten men Karl hadde en smukk i lomma og fikk han derfor til å gå. I den andre lomma hadde han litt kraftfôr.

 

Konferansier Arnfinn Beito sammen med de to vinnerne av kalvemønstringen, Ola Thon Rogne (11 år) og Karl Hillstad Sollie (7 år). Foto: Tove Grethe Kolstad.

 

Alle kalvemønstrerne fikk kalvebjelle, NRF-krus, sløyfe og Felleskjøpet-caps. De to vinnerne fikk i tillegg en stor sløyfe.

Mange aktiviteter på landbruksdagen

Landbruksprisen for Valdres ble også delt ut under arrangementet. Denne skal deles ut årlig og gå til en næringsutøver i landbruket i Valdres som gjennom gårdsdrifta og engasjement ellers er med på å gi et positivt bilde av valdreslandbruket og bidrar til å styrke næringa. Årets vinner ble Kjell Gudmund og Line Svien fra Sveji i Vang. De driver med sau og produserer Tyinlam. I tillegg er de gode til å formidle dette, både i tekst og bilder, på ulike nettsider.

 

Det var også gjeterhundoppvisning og mange boder der landbruket viste fram mangfoldet i Valdres.


Til toppen