Gå til Tekst
Gå til Tekst
Missekåringer i Gjemnes, Fræna og Eide

Missekåringer i Gjemnes, Fræna og Eide

Februar er måneden for vandreutstillinger i kommunene Eide, Fræna og Gjemnes, og i år ble de holdt 11.-12. februar. Med nesten 100 kyr påmeldt fordelt på 28 besetninger, ble det to hektiske dager for dommerteamene.

Dommerteamene bestod av Inger-Lise Ingdal (styremedlem i Geno), Tore Drejer og Mona Alstad, (avlsrådgivere Tine), Kristin Groven (kugal Geno-kontakt) og Ingunn Torvik, som er mer enn gjennomsnittlig interessert i ekstriør og avl og med imponerende kunnskap om okser i Geno-systemet.


Med et slikt dommerteam var det ikke greit å være ku, for her handlet det om bra ramme, god grovfôrmotor, flotte bein, bra overlinje og kryss, perfekt jur med dyp kløft (midtband) og rett plasserte spener. Godt lynne og posering for fotograf var heller ikke en ulempe. Med så mange «forstå-seg-på'ere» var det slettes ikke lett for ei stakkars ku å skjule eventuelle skavanker.

 

Like viktig som bedømminga er den gode avlspraten med den enkelte bonde på fjøsgulvet. Her møter vi bønder som er levende opptatt av avl. Enkelte bønder har enorm kunnskap om slektskap i besetningen sin. Også yngre bønder viser stor interesse for avl og er opptatt med å plukke ut de flotteste dyra.

Vinnere

Tittelen «Miss Gjemnes» gikk til en førstegangskalver, ku nr. 1586 (far 10462 Sørmarka) hos Silset Samdrift v/John Eikenæs.

 

Best i klassen 2-5 kalver ble ku nr. 752 hos Jens Marius Harstad og best i klassen 6 kalver eller mer ble ku nr. 503 hos May Britt Hyllnes.

 

 

Miss Gjemnes hos Silset Samdrift v/John Eikenæs. Foto: Kristin Groven.

 

Årets «Miss Eide» ble ku nr. 525 hos Bolli Samdrift v/Stein Greff. Bolli Samdrift hadde også beste ku i klassen 2-5 kalver. Beste ku i klassen med 6 kalver eller mer var hos Svein Silnes.

 

 

Klassevinnere Eide, f.v: Svein Silnes, Inger-Lise Ingdal og Stein Greff. Foto: Kristin Groven

 

I Fræna kommune med ca. 50 påmeldte kyr var det hard konkurranse om årets missetittel. Miss Fræna ble til slutt til ku nr. 887 (far 10940 Neraunet) hos Per Kvadsheim.

 

Beste ku i klassen 2-5 kalver var hos Arne Hatle, og beste bestemorku med 7 kalver var hos Eva Lindseth.

 

Per Kvadsheim med Miss Fræna. Foto: Kristin Groven


Tradisjonen tro var det samling med mat og premieutdeling og visning av alle kyrne på storskjerm.


Til toppen