Gå til Tekst
Gå til Tekst
377 NRF-kyr har fått nytt hjem i Bosnia

377 NRF-kyr har fått nytt hjem i Bosnia

24. oktober gikk siste forsendelse med NRF-kyr til det nye og topp moderne fjøset til Jusuf Arifagic i Bosnia. Dermed har 377 norske kuer fått et nytt hjem langt fra hjemlige trakter.

Første forsendelsen med 96 drektige kviger gikk fra Nortura i Ringsaker 19. desember i fjor. 3. juni gikk en ny ladning på 197 dyr samme vei, og i slutten av oktober kom de siste 84 NRF-kyrne friske og raske fram til bestemmelsesstedet.

 

Den første «bosniske» NRF-kalven ble født 15. januar i år. Etter hvert har mange av kyrne kalvet, og med smått og stort er det nå om lag 500 dyr i det staselige fjøset.

 

Se bilder fra ankomsten til de siste NRF-dyra i Bosnia her

 

– Dette er en svært viktig dag for meg og mine medarbeidere, for endelig etter 10 måneder har vi fylt hele fjøset. Melka strømmer og i oktober produserte de 70-80 dyra som nå står i produksjon om lag 50 000 liter melk, forteller en stolt og glad Jusuf Arifagic i videoen som ble publisert 28. oktober.

Offisiell åpning

I slutten av november blir det offisiell åpning av fjøset. Både den norske ambassadøren i Bosnia og representanter for Nortura og Geno har bekreftet at de vil delta. Fra Geno er det direktør Sverre Bjørnstad, styreleder Jan Ole Mellby og daglig leder i Geno Global, Tor-Arne Sletmoen som reiser.

Beste kua i verden

Arifagic hadde et sterkt ønske om å øke melke- og kjøttproduksjonen og skape økonomisk vekst i landet han måtte flykte fra på grunn av krig i 1992. Han kom da sammen med kona og to barn til Norge. Årsaken til at han ville ha norske dyr var at han, etter å ha studert norsk landbruk og melkeproduksjon inngående, var overbevist om at Norsk Rødt Fe er den beste kua i verden med tanke på både helse- og melkeproduksjonsegenskaper.

 

Les også tidligere omtaler av saken her


Til toppen