Gå til Tekst
Gå til Tekst
Bilde av de første NRF-kvigene på vei inn i den tyske lastebilen.

197 drektige NRF-kviger til Bosnia

Jusuf Arifagic har kjøpt en ny ladning med NRF-dyr til sin besetning i Bosnia. 3. juni startet seks tyske lastebiler med til sammen 197 drektige NRF-kviger den lange ferden fra Rudshøgda i Ringsaker til Trnopolje i Bosnia.

Hele 16 lastebiler måtte til for å få logistikken på plass slik at kvigene fra Valdres og Gudbrandsdalen, Hallingdalen, Hedemarken og Østlandet for øvrig kunne samles før videre transport til Bosnia. Ingen dyr skulle komme for tidlig og ingen for sent til Nortura sitt anlegg på Rudshøgda. 

Imponerende logistikk 

– Vi er imponert over Norturas logistikk med livdyrformidler Siv Kari S. Nordseth i spissen, men vi skal heller ikke glemme alle sjåførene deres som sto på i mangfoldige timer og sjauet dyra inn på anlegget og ut igjen, og etter hvert fikk akkurat de riktige dyra inn på riktig bil for videretransport til Bosnia. For skal man eksportere NRF-dyr må alt være i skjønneste orden, og både transportør og selger/kjøper har krav på seg til å vite hvor hvert enkelt dyr befinner seg og at det er friskt og kan transporteres gjennom flere land, forteller kommunikasjonssjef i Geno, Mari Bjørke.

 

Siv Nordseth og Geir Kristian Stenseth fra Nortura

Siv Kari Nordseth, livdyrformidler i Nortura og
Geir Kristian Stenseth, en av Nortura-sjåførene
som holdt på hele dagen, sjekker at papirene er i orden.

 

Kristin Børresen i Geno Global har hatt prosjektledelsen av det hele. Mattilsynet var på plass og overvåket at alt gikk riktig for seg.

 

– At det er litt av en papirmølle som skal gjennomgås av både eksportør og Mattilsyn når levende dyr skal hentes hos mange bønder, samles for så å flyttes fra ett land via flere til et annet, kan vi skrive under på, sier Kristin Børresen. 

Stort presseoppbud

En slik livdyrtransport er selvsagt av interesse også for pressen. Når seks dobbeltdekkere fylles med nesten 200 drektige dyr, blir det mye mer synlig enn når Geno til vanlig sender noen tusen sæddoser verden over. NRK, Hamar Arbeiderblad, Bondebladet, Ringsaker Blad og Gudbrandsdølen Dagningen (GD) dekket det hele. I tillegg hadde Oppland Arbeiderblad en forhåndsomtale av sendingen.

 

Les Buskap-artikkelen om første gang Jusuf Arifagic kjøpte norske kviger

  

Les omtalen av saken hos NRK:

Aldri før har så mange kviger forlatt Norge

 

NRK Hedmark og Oppland har mer om bakgrunnen for prosjektet i Bosnia


Til toppen